Numărul cauzelor penale în privinţa minorilor, în scădere semnificativă

Numărul cauzelor penale în privinţa minorilor, în scădere semnificativă

Pe parcursul anului 2017 s-a redus numărul cauzelor penale pornite în privinţa minorilor, fiind iniţiate 798 de cauze penale, comparativ cu 1290 iniţiate în cursul anului 2016, notează Noi.md.

Anul trecut au fost reţinuţi 42 de minori, arestul preventiv fiind aplicat în privinţa a 31 de minori învinuiţi de comiterea infracţiunilor grave cu aplicarea violenţei, deosebit de grave sau excepţional de grave.

Majoritatea faptelor penale săvîrşite de minori fac parte din categoria infracţiunilor contra patrimoniului, fiind pornite 555 de cauze penale pentru furt, tîlhărie – 8 cauze, jafuri – 52 de cauze. Totodată, în privinţa minorilor au fost întocmite 71 de procese-verbale contravenţionale pentru sustragerea în proporţii mici din avutul proprietarului.

Urmărirea penală în privinţa minorilor a fost finalizată în 738 de cauze penale, iar în judecată au fost expediate 540 de cauze penale.

Statisticile mai arată că minorii au comis, în mod repetat, 111 infracţiuni, în privinţa majorităţii acestora fiind anterior înlăturată răspunderea sau pedeapsa penală urmare a împăcării, suspendării condiţionate a executării pedepsei sau tragerii la răspundere contravenţională.

Printre cauzele conduitei delincvente a minorilor se înscriu: neglijenţa şi lipsa supravegherii din partea a părinţilor, diminuarea rolului familiei în creşterea şi educarea copiilor, lipsa evidenţei copiilor aflaţi în situaţii de risc şi vulnerabili la comiterea infracţiunilor, lipsa serviciilor specializate de prevenire şi asistenţă complexă a copilului aflat în conflict cu legea şi a familiei acestuia.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load