COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Nu cumpărați produse din carne de porc din statele vecine. Avertizarea ANSA!

Nu cumpărați produse din carne de porc din statele vecine. Avertizarea ANSA!

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a confirmat existența unui focar de pestă porcină în satul Manta din raionul Cahul și informează că boala a fost depistată și în statele vecine.

Instituția atenționează despre existența unui pericol și cere cetățenilor să nu cumpere carne de porc și produse din statele vecine, pentru că ar putea fi confiscate la vamă și distruse din cauza riscului pe care îl reprezintă.

La 18 iulie, subdiviziunea teritorială pentru siguranţa alimentelor din Cahul a fost notificată despre apariția unor cazuri de îmbolnăvire în satul Manta. Colaboratorii s-au deplasat imediat la fața locului pentru examinarea situației, iar în urma investigațiilor au stabilit că există suspiciuni de pestă porcină africană. „Au fost prelevate probe pentru analize de laborator și impuse restricții de mișcare a animalelor”, precizează ANSA într-un comunicat de presă.


Pe 19 iulie, Centrul Republican de Diagnostic Veterinar a confirmat prezența virusului pestei porcine în probele prelevate de la porcii domestici dintr-o gospodărie din satul Manta. A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Cahul, care a elaborat și aprobat un plan de măsuri pentru combaterea și eradicarea acestui focar.

Ultimul caz de pestă porcină africană în Republica Moldova a fost înregistrat la porci domestici pe data de 14 martie în satul Bejghioz din Ciadîr-Lunga.

ANSA solicită proprietarilor de porci să informeze urgent autoritățile și medicii veterinari din localități în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor domestice sau a depistării cadavrelor de mistreți.

„În acest context, solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine, în scopul aducerii acestora în Republica Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, anunță ANSA.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load