COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Nemerenco: Nu a ajuns nicio ambulanță. Reziliem contractul cu CEB

Nemerenco: Nu a ajuns nicio ambulanță. Reziliem contractul cu CEB

În iulie 2018, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (CEB) a acordat Republicii Moldova un împrumut în valoare de 12 milioane de euro pentru procurarea a 180 de ambulanțe noi. Acestea așa și nu au ajuns în R. Moldova.

Ministra Sănătății susține că licitația pentru cumpărarea ambulanțelor ar fi fost organizată cu abateri de la legislație, în prezent fiind deschis un dosar penal pe acest fapt. Ala Nemerenco a oferit cîteva detalii la acest subiect în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministra a povestit cum au fost schimbate specificațiile tehnice pentru mașini, atunci cînd s-a pregătit caietul de sarcini pentru licitație și cum au fost scrise pe cîteva pagini detalii despre consumabilele care ar urma să fie în ambulanțe, ceea ce nu ar trebui în mod normal să fie indicat într-un caiet de sarcini, potrivit practicii internaționale.


„Cel mai interesant se referă la caietul de sarcini. sînt email-uri diferite în care se dădeau indicații, Centrul de Achiziții făcea propriile modificări. Licitația a fost anunțată în buletinul internațional de achiziții. Credeți că un tender de 12 milioane de euro nu ar fi interesant pentru companii de peste hotare? 10 companii străine au sunat la centru și s-au interesat de licitație, 6 au cumpărat pachetul de documente și a participat doar una. A mai apărut una care a întîrziat cu 10 minute și i s-a refuzat primirea documentelor. Fapt care la fel ridică semne de întrebare”, a declarat Ala Nemerenco.

Ministra Sănătății a precizat că nicio ambulanță nu a fost adusă deocamdată în R. Moldova: „Toate durerile de cap mi-au rămas mie. Din cele 12 milioane, a fost transferat doar un milion și ceva ca un fel de avans. Noi sîntem acum în negocieri și eu mi-am spus poziția ca ministru – să reziliem contractul. Încerc acum să obțin să luăm ambulanțe doar din costul acestui avans care a fost transferat”.

Ala Nemerenco s-a arătat indignată și de prețurile pe care s-au pregătit să le achite autoritățile pentru ambulanțe pe timpul Guvernului Filip.

„Eu văd prețurile la ambulanțe. Cele simple de la 60 de mii de euro și pînă la 79 de mii. Noi trebuie să cumpărăm niște ambulanțe bombonică la acest preț, dar nu ceea ce este acolo inclus. A fost comisia, a văzut ambulanțele și sînt sub orice critică”, a concluzionat Nemerenco.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load