X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Mold-street: Majoritatea companiilor de asigurări sînt obligate să facă audit extern

6 noi. 2019,, 08:41   Societate
2771 0

În cadrul ședinței ordinare din 4 noiembrie 2019, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a obligat companiile de asigurări - emitente de certificate „Carte Verde” - să efectueze audite externe în scop de supraveghere privind evaluarea activelor și pasivelor la situația din 30 septembrie 2019, scrie mold-street.com.

Potrivit CNPF, principalele obiective ale exercițiului de evaluare a activelor și pasivelor vor consta, în analiza portofoliului de asigurări al fiecărei societăți în vederea stabilirii obligațiilor care decurg din contractele de asigurare.

Un alt obiectiv este formarea și menținerea rezervelor tehnice de asigurare, mai cu seamă celor aferente asigurării ”Carte Verde”, dar şi evaluarea gradului de adecvare a rezervelor tehnice.

Printre obiectivele auditului formulate de CNPF se mai numără: constituirea și menținerea categoriilor de active admise să acopere rezervele tehnice și marja de solvabilitate minimă, precum și evaluarea acestora la valoarea justă, structura investițiilor; evaluarea adecvării principiilor de recunoaștere și de evaluare aplicate tuturor activelor; verificarea dosarelor de daune și achitarea despăgubirilor de asigurare aferente asigurării ”Carte Verde” și reflectarea corectă în evidența contabilă etc

În vizor 9 companii


Decizia CNPF ar fi justificată prin necesitatea de cunoaşte mai bine care este situaţia financiară şi gradul de solvabilitate a companiilor de asigurări ce au dreptul de a emite "Carte Verde".

E vorba de companiile Acord Group, Asterra, Donaris-VIG, Grawe Asigurări, General Asigirări, Moldasig, Moldcargo, Moldova-Astrovaz şi Klassika Asigurări.

Aurica Doina, directorul Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule (BNAA - asociaţie care îndeplineşte prerogativele şi atribuţiile de Birou Naţional al Republicii Moldova în Consiliul Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurare „Carte Verde” de la Bruxelles - CoB) a declarat pentru Mold-street.com, că nu cunoaşte motivele unei astfel de decizii.

Totodată ea susţinut că situaţia de pe piaţă este una normală, iar companiile ce emit "Carte Verde" nu s-ar confrunta cu probleme. E adevărat cu excepţia Klassika Asigurări şi Moldova-Astrovaz.

Biroul din Moldova rămîne sub monitorizare

La mijloc ar putea fi şi necesitatea de a evita o eventuală excludere a Republicii Moldova din Consiliul Birourilor de la Bruxelles (CoB). Aceasta avînd în vedere decizia Adunării Generale a CoB din 8 iunie 2017 privind menținerea procedurii de monitorizare a BNAA din Moldova pentru o perioadă de încă 3 ani, adică pînă pe 8 iunie 2020.

Anterior conducerea BNAA susţinea că depune eforturi pentru ieşirea cît mai rapidă de sub monitorizare, prin îndeplinirea condițiilor de redresare și menținere a stabilității situației pe piața asigurărilor ”Carte Verde” din Republica Moldova.

În ultimii cinci ani, Moldova a riscat de cîteva ori să fie suspendată din sistemul "Carte Verde" din cauza activităţii unor companii precum Asito.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?