COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Misterul neştiut al Cimitirului Muncești din Chișinău

Misterul neştiut al Cimitirului Muncești din Chișinău

Cimitirul de pe strada Muncești este unul dintre cele mai vechi, păstrate în Chișinău, fiind funcțional și astăzi, dar totodată asupra locuitorilor de aici se răsfîrnge și acel fapt că o parte a acestuia a fost demolată, iar pe locurile eliberate au fost construite case.

Dacă astăzi noi, chișinăuienii, ne indignăm de drumurile mereu proaste, de care nu ne-a salvat nici măcar "geniul" inginerului Pronin, atunci cîndva anume drumurile rele au devenit motivul apariției unui loc foarte interesant și misterios în orașul nostru.

Așadar, imaginați-vă, Chișinău, mijlocul secolului al XIX-lea. În chiar centrul de atunci al capitalei Guberniei Basarabia drumurile erau exclusiv de ţară. Pentru copiii din secolul al XXI-lea voi explica: niciun fel de pavaje, considerate acum istorie. Iar asfaltul atunci nu ţinea nici măcar de categoria științei fantastice. O ploaie bună era în stare să transforme orice oraș din acea vreme într-un noian de noroi. Adio, pantofi scumpi! Bună ziua, dragi echipaje de închiriat! Dar acestea erau pentru cei mai avuţi. Iar cetățenii obișnuiți în acea perioadă erau nevoiţi să stea acasă și să privească pe fereastră.


Și dacă acest lucru se întîmpla chiar în Chișinău, atunci ce să mai vorbim despre suburbii, de care aparținea Mahalaua Muncești, de-a lungul căreia trece acum, sub forma unei străzi, vechiul traseu comercial. În vreme rea și în primele zile după intemperii, credincioșii, ca toți ceilalți din Moldova, nu reușeau să ajungă nici la biserica Ciuflea, nici la Sf. Gheorghe pentru a participa la serviciul divin și, în special, pînă la Cimitirul Armenesc, ca să-i înmormînteze pe cei dragi.

Continuarea citiți pe moldovenii.md

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load