Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cimitirul „polonez” din Chișinău a fost digitalizat

14 ian. 16:20   Capitala
3984 0

Cimitirul romano-catolic din orașul Chișinău a fost digitalizat.

Datele a peste 70 de morminte ale polonezilor și persoanelor de origine poloneză au fost colectate timp de mai bine de un an, iar ulterior stocate pe o platformă. Inițiativa aparține organizației „Liga Femeilor Poloneze din Moldova”, scrie Moldova 1.

Cimitirul romano-catolic din Chișinău a fost întemeiat la începutul secolului XIX. În acest cimitir numit în popor „polonez”, în mare parte erau înhumați cetățeni celebri, patroni ai culturii, reprezentanți ai familiilor nobile, comercianți înstăriți, arhitecți și preoți. Pe teritoriul cimitirului se află două monumente unice ale arhitecturii de la începutul secolului XX, una dintre ele fiind capela neogotică a mormîntului familiei Ohanowicz -Demianowicz, construita în anii 1913-1922.

„Cu părere de rău capela a rămas abandonată. 10-15 ani în urmă mai erau ușile întregi, însă deseori aici se adunau oameni ai străzii și persoane din diferite secte. Vara și în zilele însorite pot fi observate mici rămășite de sticlă colorată la geamuri. În subsol sînt cîteva morminte, se spune că sînt patru cavouri”, a spus Tamara Ababii, președinta Ligii Femeilor Poloneze.

Primele mențiuni scrise despre mormintele catolice au apărut în perioada anilor 1808-1813. În perioada sovietica, teritoriul cimitirului a fost diminuat considerabil, fapt care a dus la dispariția multor morminte. În martie 1977, o parte din cimitir a fost distrusă în urma unui cutremur puternic, iar pentru a nu pierde mormintele rămase, organizația „Liga femeilor poloneze din Moldova” a stocat toată informația în cimitirul virtual.


„Am fotografiat mormintele după o listă pe care o aveam. Pe platforma web puteți găsi numele răposatului, după apare poza mormîntului. Acest lucru este important pentru persoanele care își caută rădăcinile. Osemintele strămoșilor nu mai pot fi găsite, deoarece au trecut mulți ani, însă este important că pot fi găsite măcar mormintele lor”, a declarat Tamara Ababii.

Începînd cu anul 2015, mormintele și pietrele funerare ale polonezilor sînt restabilite de către restauratori din Polonia, în cadrul programului „Protecția patrimoniului cultural în străinătate” al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național de la Varșovia.

3
0
1
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?