Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Prodan: Odată ce va fi restaurată, sala funerară din cadrul cimitirului va deveni punct de atracție pentru turiști

12 mar. 21:45   Societate
2187 0

Ministerul Culturii a găzduit, astăzi, 12 martie, o masă rotundă dedicată proiectului de restaurare a Sălii funerare din Cimitirul Evreiesc din sectorul Buiucani al Capitalei.

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat importanța restaurării, reabilitării și conservării obiectelor de patrimoniu de mare valoare istorică pentru educarea culturii memoriei și a coeziunii sociale, culturale și religioase, transmite Noi.md.

În cadrul ședinței a fost prezentat proiectul de restaurare cu succes a Muzeului Victimelor Holocaustului evreilor din Bucovina, amplasat în Cernăuți.

Acesta are o istorie similară Cimitirului Evreiesc de la Chișinău, prin faptul că este amplasat pe teritoriul unui cimitir evreiesc, iar clădirea de bază a servit cîndva drept sală funerară.

Amintim că, în septembrie 2023, Statele Unite ale Americii, prin intermediul Fondului Ambasadorilor SUA, a anunțat o finanțare nerambursabilă de 200 de mii de dolari pentru Sala funerară din cadrul Cimitirului Evreiesc din sectorul Buiucani al capitalei. Proiectul reprezintă un parteneriat între guvernele Statelor Unite și Republicii Moldova.


Potrivit ambasadorului american la Chișinău, ES Kent D. Logsdon, această inițiativă de conservare culturală este un semn de respect al Guvernului Statelor Unite pentru cultura diversă a Republicii Moldova.

Odată ce va fi restaurată, sala funerară din cadrul cimitirului va deveni și un punct de atracție pentru turiști, a specificat ministrul Culturii, Sergiu Prodan:

„Vom avea o istorie a acestui locaș, a acestui cimitir. Și această istorie va deveni o parte importantă din patrimoniul cultural evreiesc din Republica Moldova, din traseele turistice care vor fi stabilite și deschise pentru vizitatorii Republicii Moldova și acest exemplu cu siguranță va fi demn de urmat pentru multe cimitire evreiești”, spune Sergiu Prodan.

Cimitirul evreiesc din sectorul Buiucani a fost fondat la începutul secolului al XIX-lea, fiind inclus în registrul monumentelor ocrotite de stat în anul 1993, ca fiind monument de importanță națională.

5
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?