COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ministrul Justiției vrea demisia lui D.Țîra din Consiliul ANI

Ministrul Justiției vrea demisia lui D.Țîra din Consiliul ANI

Ministra Justiției, Olesea Stamate, i-a cerut candidatului la funcția de primar general al capitalei din partea Partidului Popular European din Moldova, Dumitru Țîra, să-și dea demisia din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI.

De altă parte, reieșind din prevederile la care a făcut referință ministra, Dumitru Țîra consideră că acestea „nu constituie o circumstanță legală” pentru a se retrage din funcție și nu consideră „legală și motivată solicitarea Ministerului Justiției”.

În scrisoarea adresată lui Dumitru Țîra, ministra Justiției, Olesea Stamate, face referire la înregistrarea lui Dumitru Țîra în calitate de candidat la funcția de primar general al Capitalei din partea PPEM, menționând că, conform Legii cu privire la Autoritatea Națională de Integritate, în funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI poate fi numită o persoană care „nu este și nu a fost în ultimii 2 ani membru al vreunui partid politic, nici nu a desfășurat vreo activitate politică, iar membrii Consiliului au obligația ca, în exercitarea atribuțiilor ce le revin, să se abțină de la exprimarea publică a convingerilor lor politice privind activitatea Consiliului sau a Autorității și să nu favorizeze vreun partid politic”.


„În lumina celor expuse, solicităm respectuos să acționați corespunzător conform prevederilor legale și să vă retrageți din componența Consiliului de Integritate”, se arată în scrisoarea Ministerului Justiției din 26 septembrie curent.

Dumitru Țîra susține că primul gînd pe care l-a avut atunci cînd a văzut scrisoarea a fost că aceasta reprezintă „o modalitate sau tentativă de intimidare”. Ulterior însă, analizînd activitatea anterioară a Olesei Stamate, potrivit lui Țîra, mai degrabă „demersul recepționat este o greșeală sau o întîmplare nefericită”.

În răspunsul său, candidatul la șefia capitalei spune că nu a fost și nu este membru al vreunui partid politic și nu a promovat ideologia vreounui partid, iar înaintarea sa de către PPEM „a reprezentat o opțiune legală de participare în campanie, avînd în vedere termenul foarte scurt pînă la depunerea actelor, termen care făcea imposibilă colectarea a 10 mii de semnături pentru a participa în alegeri în calitate de candidat independent”.

Totodată, potrivit lui Țîra, „există mesaje importante care în societatea noastră politizată sunt auzite și percepute doar în campania electorală și ar putea fi declarate și exclamate doar din poziția de candidat”. „Am decis să sacrific timp și eforturi pentru a folosi această oportunitate pentru a transmite aceste mesaje. Pentru a le face mai rezonante și mai auzite. Cred că aceste alegeri reprezintă o platformă bună pentru a transmite aceste mesaje importante către și pentru societale, deoarece sunt alegeri locale și nu politice (parlamentare sau prezidențiale)”, a mai menționat candidatul.

Prevederile Legii (...) la care faceți referință nu constituie o circumstanță legală pentru retragerea mea din calitatea de membru al Consiliului de Integritate din partea societății civile. Articolulul 12 aliniat 3, lit. h. al Legii ANI nicidecun nu concluzionează obligația mea legală de a-mi depune demisia din calitatea de membru al Consiliului de Integritate”, se mai arată în răspunsul lui Dumitru Țîra.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load