Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Un administrator, miniștri, un ex-procuror și un ”activist - lăptar”. Cine pretinde la funcția de Primar general? Partea 2

3 oct. 2019,, 17:49   Analitică
8600 4

Prima parte citiți pe 02.10.2019

Vă prezentăm în continuare candidații care pretind la funcția de primar general de Chișinău în alegerile din 20 octombrie. În cursa pentru fotoliul jinduit s-au înscris 19 persoane.

Vitalie Voznoi – nr.7 în buletinul de vot

44 ani, candidatul partidului “Stînga europeană” (partidul ex-deputatului Grigore Petrenco, care a primit azil politic în Germania).

Activist civic, președintele inițiativei civice “Orașul iubit”.


A studiat la Academia de studii economice – inițial doi ani la specialitatea “Cibernetica”, apoi alți trei – la specialitatea “Managementul întreprinderilor”. A activat pe post de manager la mai multe companii: la finele anilor 1990 – începutul anilor 2000 a fost directorul unei întreprinderi individuale care transporta mărfuri. A lucrat ca manager publicitate la ziarul “Комсомольская правда”. Într-un interviu, Voznoi a spus că uneori, plus la activitatea managerială, era nevoit să scrie și articole, ceea ce a influențat semnificativ transformarea sa într-un activist civic.

Înainte de alegerile locale din 2015 declara că este gata să participe ca independent în alegerile edilului capitalei, dar nu s-a regăsit în listele candidaților. În schimb, atunci la fotoliul primarului de Chișinău a candidat Grigore Petrenco – președintele partidului “Casa noastră-Moldova”, care azi se numește “Stînga europeană” și din partea căruia în prezent candidează Vitalie Voznoi.

Tot atunci, în ajunul alegerilor locale-2015, într-o încăierare cu liberalii (în sala de ședințe au dat buzna reprezentanții PSRM, ai “Partidului Nostru” și un șir de activiști civici, care încercau să oprească adoptarea sutelor de decizii ilegale privind transmiterea terenurilor publice în proprietate privată), Voznoi a fost lovit de Ion Gabura, președintele fracțiunii PL și unul dintre apropiații primarului general Dorin Chirtoacă, scos cu forța din clădire și reținut de poliție. Ulterior însă, după ce societatea s-a revoltat, el a fost eliberat.

A fost unul dintre cei trei, care în 2016 propunea crearea la primărie a unei comisii compuse din angajați ai administrației orașului, consilieri municipali și reprezentanți ai societății civile (iar la necesitate, cu atragerea dezvoltatorilor și a orășenilor), pentru ca în cazul conflictelor apărute pe șantierele în construcție, comisia în acest format să elucideze situația. Dar colaborării nu i-a fost dat să fie. În 2017 s-a pronunțat pentru crearea Comitetului salvării arborilor în scopul stopării tăierii lor masive în centrul orașului. Împreună cu actualul său adversar Victor Chironda, a făcut parte din grupul de inițiativă, care avea ca scop desfășurarea unui referendum de demitere a primarului general Dorin Chirtoacă.

Este administratorul “Mediateh - Proiect” S.R.L. În declarația de venituri și avere, la capitolul “Venituri” a indicat 7 mii lei primiți de la Fondul Friedrich Ebert pentru un articol, 3,2 mii lei pentru lecțiile citite în clubul Asist și 4,4 mii lei pentru un manual editat.

Vitalie Voznoi are în proprietate două apartamente în Chișinău cu suprafața 66,6 m.p. și 29,8 m.p., un garaj cu suprafața 43,7 m.p., un teren de 0,0539 ha în raionul Criuleni, trei automobile – Ford Escort produs în 1992, Volvo S60 din 2005 și un Mercedes moștenit, produs în 1986, dar și compania “Mediateh – Proiect” (servicii de transport și activitate de proiectare).

Dumitru Țîranr.8 în buletinul de vot

43 de ani, candidatul Partidului Popular European din Moldova

A absolvit facultatea de drept la Universitatea de stat din Moldova și facultatea “Bănci și finanțe” la Academia Economică. A lucrat pe post de jurist la Moldindconbank, a predat dreptul bancar și fiscal la Academia de studii economice, a fost șef de direcție la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, responsabil de colaborarea RM cu Consiliul Europei și UE.

Dumitru Țîra este fondatorul și primul director general al postului Publika TV, pe ca l-a condus între anii 2009 și 2013. În această perioadă a figurat într-un șir de scandaluri. În 2012 partenerii de afaceri l-au învinuit de încercarea de a obține în mod forțat controlul asupra portalului de știri Unimedia, unde D. Țîra deținea 25% din acțiuni. El declara atunci că nu și-a dorit și nu a pretins să dețină Unimedia, că partenerii săi de afaceri încearcă, sub acoperirea lozincii “libertatea presei”, să ascundă furtul și că unicul lucru pe care și-l dorește este să-și întoarcă investițiile de 25%, pe care le-a făcut în portalul dat și că pentru aceasta este gata chiar să cedeze pachetul său la un preț mai mic.

Un alt moment scandalos cu participarea lui a fost dușmănia dintre posturile Publika TV și Jurnal TV din cauza sloganelor și citatelor din politicieni. Jurnal TV l-a acuzat pe actualul și fostul proprietari Publica, D. Țîra și actualul - compania Știri Media Grup SRL, de organizarea unui atac rider. Aceștea au cerut de la Jurnal despăgubiri de peste 20 mln. lei pentru încălcarea dreptului de autor. Experții nu excludeau atunci că suma impunătoare a despăgubirilor ar putea vorbi despre recroirea pieței.

După plecarea de la Publika, Dumitru Țîra a fondat media-grupul Realitatea și a devenit director general al postului Realitatea TV. Însă în anul 2017, la trei ani de la deschidere, postul Realitatea și-a sistat emisia pentru un termen nedeterminat. În prezent din media-grupul Realitatea fac parte mai multe site-uri.

În 2016 Dumitru Țîra a fost ales membru al Consiliului de integritate al Agenției naționale de integritate, ca reprezentant al societății civile (această structură verifică declarațiile de venit și avere ale demnitarilor suspuși).

În actualele alegeri, Dumitru Țîra este înaintat la funcția de primar de Chișinău de PPEM, fondat de ex-premierul Iurie Leancă. Dar, recent, Leancă s-a disociat de proiectul său politic, scriind pe o rețea de socializare că pleacă din conducerea PPEM deoarece “este antrenat în mai multe evenimente” în România și nu vrea să atragă partidul în lupta sa cu “acești aventurieri politici”.

Reieșind din declarația de venituri și avere, în ultimii doi ani Dumitru Țîra a ridicat salariul de director (probabil, al media-grupului Realitatea) în sumă de 681 221 lei. Are în proprietate un apartament la Chișinău cu suprafața de 118,4 m.p. și un automobil Audi Q7 produs în 2010.

Vitalie Marinuțanr. 9 în buletinul de vot

49 de ani, candidatul Partidului Verde Ecologist

General de brigadă în rezervă. A absolvit școala superioară de comandă a trupelor aeropurtate (ofițer al trupelor aeropurtate și traducător militar din franceză) și colegiul de comandă din Kansas, Fort Leavenworth (SUA). A obținut titlul de Magistru în domeniul securității (relațiile civil-militare) la Școala Navală de studii postuniversitare din or. Monterei (California, SUA).

A fost ofițer al Batalionului cu Destinație Specială al Ministerului Apărării din Republica Moldova, comandantul batalionului 22 de menținere a păcii al Ministerului Apărării. Între anii 2004-2005 - specialist principal în secția planificare și programe de gestionare a operațiilor în statul major al Armatei Naționale. Între anii 2006-2007 - șeful secției colaborare internațională și integrare euroatlantică a departamentului politici militare și relații internaționale al Ministerului Apărării. După care a mers în business – a fost fondator și director “Mari Grup” S.R.L., care comercializează produse alimentare și mărfuri de gospodărie.

La 25 septembrie 2009, este numit ministru al Apărării: din spusele sale, funcția dată i-a fost propusă personal de Mihai Ghimpu. Reconfirmat în această funcție în ianuarie 2011 și mai 2013. În anul 2013 drumul său s-au despărțit de cel al lui Mihai Ghimpu și al liberalilor, care i-au asigurat de fapt această carieră – Marinuța a participat activ la Consiliu de reformare a Partidului Liberal, membrii căruia l-au acuzat pe M. Ghimpu de autoritarism, au cerut convocarea congresului extraordinar al partidului și numirea lui Dorin Chirtoacă în funcția de președinte al PL.

Dar rebeliunea a eșuat, “puciștii” au părăsi Partidul Liberal și au format Partidul Liberal-Reformator. În decembrie 2013, Vitalie Marinuța devine vicepreședintele acestuia. Însă relațiile sale cu liberal-reformatorii nu au durat: în iulie 2014, conducerea formațiunii a decis să-l excludă pe fostul ministru al apărării din partid pentru criticile dure în adresa ei.

După demisia din funcția de ministru al Apărării și plecarea din Partidul Liberal-Reformator, Vitalie Marinuța s-a ocupat cu afaceri. În octombrie 2014 a intrat în PDM, a făcut agitație pentru democrați în campania alegerilor parlamentare din 2014, însă ulterior a părăsit și acest partid. Devine membru al Partidului Verde Ecologist și secretar general al formațiunii.

În recentele alegeri parlamentare a candidat din partea acestui partid - și pe lista electorală a PVE, și în circumscripția uninominală nr.19 (Ivancea). N-a trecut. Acum candidează la funcția de primar al capitalei. Anul trecut, în alegerile anticipate ale primarului general, ”ecologiștii” l-au înaintat pe Victor Strătilă, ex-vicepreședinte al Agenției naționale pentru integritate, care a acumulat doar 414 voturi sau 0,19%. Vom vedea ce rezultat va obține acum Vitalie Marinuța.

Conform declarației de avere și interese personale, în anii 2017-2018 Vitalie Marinuța a ridicat un salariu de 36 730 lei de la “Mari Grup” S.R.L. și 64 320 lei – de la “Faintur” S.R.L.(ambele companii îi aparțin), 14 108 lei – de la Academia militară a forțelor armate în numele lui Alexandru cel Bun, 30 mii lei din vinderea unui imobil, o donație în sumă de 5 mii euro, o pensie de 163 200 lei de la Ministerul Apărării și 15 mii lei de la Liceul teoretic “Orizont”, unde este membru al Consiliului.

Familia Marinuța are în proprietate două terenuri cu suprafața de 0,18 ha și 0,27 ha la Holercani și un automobil Toyota Prius produs în 2010 și cumpărat în leasing. Vitalie Marinuța a mai declarat patru arme de foc (un pistol TT, un pistol Gloc17, un pistol Walter PPS și o armă de vînătoare Beretta Urica 2), un împrumut de 150 mii euro și trei împrumuturi: 70 mii dolari cu dobînda de 7% anual, contractat în 2007 cu termenul de rambursare în 2022; 900 mii lei, contractat în 2015 pentru nouă ani cu dobînda de11%/an; și de 50 mii lei, contractat în 2018 pe termen de doi ani cu dobînda de 15%/an.

Andrei Năstasenr.10 în buletinul de vot

44 de ani, candidatul blocului “ACUM”. Unul dintre favoriții cursei pentru fotoliul de primar de Chișinău

Învingător în alegerile anticipate ale primarului general de Chișinău din anul trecut, în turul doi l-a devansat pe Ion Ceban cu o diferență de 5% (Năstase a acumulat 52,57% de voturi). Însă actualul ministru de interne așa și nu a devenit ”primar pentru un an”: la 19 iunie 2018, judecătoria sectorului Centru a decis să anuleze rezultatele alegerilor în Chișinău. Raportul instanței spunea că în alegerile din 3 iunie au fost comise multe încălcări care au influențat rezultatele scrutinului. Iar la 21 iunie Curtea de Apel a confirmat decizia de a declara nule aceste alegeri, găsind convingătoare argumentele aduse în partea motivațională a deciziei primei instanțe.

Nici acțiunile de protest ale opoziției de dreapta, nici nemulțumirea partenerilor occidentali nu au impresionat PDM-ul aflat la guvernare. Instanțele naționale au respins cererea lui Năstase (după care el a depus o cerere la CEDO). Iar alegerile repetate nu mai puteau fi organizate, deoarece în mai puțin de un an expira mandatul primarului ales anterior. Acum Andrei Năstase pentru a doua oară încearcă să devină primar general de Chișinău.

Andrei Năstase a absolvit facultatea de istorie și geografie a universității ”Ștefan Cel Mare” din Suceava (România) și facultatea de drept a universității din Iași (România).

Între anii 1997-2000 a lucrat la procuratura transporturilor – ajutorul procurorului șef. Între anii 2000-2002 a fost adjunctul directorului companiei de stat Air Moldova, care anume în acea perioadă a fost reorganizată în întreprindere mixtă. După ce Autoritatea Aeronautică Civilă, condusă pe atunci de Victor Țopa, a semnat un contract cu compania germană “Unistar Ventures Gmbh”, aceasta a obținut controlul asupra 49% din Air Moldova, iar guvernul a rămas cu 51%. Presa scria că această companie germană a fost fondată de Victor Țopa, nănașul lui Andrei Năstase. În procesul de judecată dintre “Unistar Ventures Gmbh” și guvernul Republicii Moldova (cauza a ajuns la CEDO) interesele companiei germane au fost reprezentate de avocații Vitalie Nagacevschi și Andrei Năstase.

Paralel cu activitatea în cadrul procuraturii Air Moldova (anii 1999-2002) Năstase a predat dreptul constituțional și a fost șef de catedră la Academia de muzică, teatru și arte plastice. În perioada anilor 2002 - 2015 a activat ca avocat.

În politica mare a venit în 2015 pe valul acțiunilor de protest împotriva guvernului. În decembrie 2015 a devenit președinte al partidului “Platforma Demnitate și Adevăr” (DA). A candidat în alegerile prezidențiale din 2016, dar a renunțat la cursă în favoarea Maiei Sandu

După alegerile parlamentare din 24 februarie curent, a devenit deputat în parlament. La 8 iunie, după formarea coaliției PSRM-blocul ACUM și numirea guvernului Sandu, devine vicepremier, ministru de interne. Drept că recent și-a sistat activitatea de șef al Ministerului Afacerilor Interne, fiind înscris în cursă pentru alegerile locale.

Conform declarației de venituri și avere, în ultimii doi ani – înainte de a veni la guvern – Andrei Năstase nu a avut venituri din activitatea profesională. Printre mijloacele pe care le-a declarat – 35 mii euro din comercializarea automobilului Mercedes S350, 67,8 mii euro - salariul soției care locuiește cu copiii în Germania, și 14 mii euro – indemnizația ridicată pentru copii în această țară.

Andrei Năstase are în proprietate nouă terenuri cu suprafața de la 0,04 la 0,8 ha în s.Mîndrești, Telenești, la Durlești și în comuna Bubuieci, patru case de locuit cu suprafața de 159,4 m.p, 156,1 m.p., 76,8 m.p. și 64,1 m.p., un apartament de 32 m.p. și șase alte imobile, cumpărate sau moștenite. A mai indicat în declarație un automobil Nissan Maxima, produs în 2004 și cumpărat în 2005 și Volvo XC90 produs în 2018 și înregistrat în Germania.

Lilia Ranogaeț - nr.11 în buletinul de vot

48 de ani, candidata Partidului Național-Liberal (partidul Vitaliei Pavlicenco).

Unica femeie-candidat în actualele alegeri. Director general al întreprinderii de confecții “Portavita”.

A absolvit Institutul de economie din Moscova la specialitatea ”management” și facultatea de drept a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM).

Prima sa companie a fondat-o la 22 ani. Însă criza din 1998 a falimentat-o. Lilia Ranogaeț spunea într-un interviu: “am mers la o expoziție internațională, unde am semnat un contract cu un furnizor american și am deschis 157 unități comerciale în România, însă pe urmă am fost nevoită să renunț la ele”.

A locuit în Italia. În 2000, cu susținerea partenerilor italieni, care i-au livrat echipamentele, a fondat la Chișinău întreprinderea “Portavita”. Inițial era o secție de confecționare a salopetelor, unde lucrau 60 de persoane. Apoi “Portavita” a început să colaboreze cu branduri italiene, germane, engleze (Navigare, Chicco, ABC, Clockhouse). Treptat, au fost deschise filiale în s.Ghindești, Florești și la Bălți. În prezent colectivul întreprinderii numără 400 persoane.

Lilia Ranogaeț a încercat să dezvolte afaceri și în Rusia. În 1993 a fondat, la Moscova, compania АЛИНА-Л АОЗТ cu un capital social de 200 mii ruble, însă la moment pe segmentul rus de internet aceasta este listată ca ”non-operațională”.

În 2016, Lilia Ranogaeț a obținut calificarea MBA Master of Business Administration. Întreprinderea pe care o conduce,“Portavita”, coase nu doar pentru branduri străine cunoscute (Elena Miro, Miralba, Caractere, Diana Galessi, Motivi), dar creează și propriile colecții de vestimentație pentru doamne, cu care participă la diverse expoziții internaționale.

Conform declarației de venituri și avere, Lilia Ranogaeț a ridicat în ultimii doi ani un salariu de 220 251 lei, are în proprietate două terenuri cu suprafața de 0,086 ha și 0,1 ha, un apartament de 94,7 m.p., o casă de 216 m.p. în afara orașului și un automobil Toyota RAV4 produs în a.2015.

Alexandru Fetescunr.12 în buletinul de vot

33 de ani, candidatul Partidului Liberal-Democrat

Secretar general al PLDM. A devenit membru de partid în anul 2011. În 2017 a fost ales secretar general, reales în funcție în octombrie 2018.

A absolvit Facultatea relații internaționale, științe politice și administrative la Universitatea de stat din Moldova, specialitatea “administrație publică”, a făcut masteratul - specialitatea “management” la Academia administrării publice de pe lîngă președintele RM.

În CV-ul depus la consiliul electoral de circumscripție Chișinău, în compartimentul “Locul de muncă” a indicat “Partidul Liberal-Democrat”. Potrivit publicației Newsmaker, în 2009 Alexandru Fetescu a fondat două întreprinderi în sfera turismului – Partener Grup Marketing S.R.L. și Fetescu&Guzun S.R.L., dar în 2015 și-a vîndut cotele de participare la business.

A lucrat în funcția de consilier al fracțiunii PLDM din parlament.

În declarația sa de venit și avere, depusă la comisia electorală de circumscripție Chișinău, a indicat, pentru anii 2017-2018 venituri de 294 553 lei, primite la PLDM. Familia Fetescu are în proprietate un teren de 0,06 ha și un automobil Volvo C66 produs în 2010 și cumpărat anul trecut.

Xenia Florea

(Va urma la 04.10.2019)

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?