COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Îngrijorările lui Nagacevschi privind demisia a șapte judecători

Îngrijorările lui Nagacevschi privind demisia a șapte judecători

Șapte judecători, dintre care cinci de la Curtea de Apel Chișinău, au depus cerere de demisie.

Deciziile ar avea legătură cu noul proiect de lege avizat de comisia juridică din Parlament, care vizează modificarea vîrstei de pensionare și a indemnizației unice.

La ședința Consiliului Superior al Magistraturii urmează să se decidă asupra cererilor de demisie a magistraților, demisii ce presupun achitarea unor indemnizații de sute de mii de lei din bugetul de stat.

În contextul stării de urgență, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a adus în discuție, într-o postare pe Facebook, corectitudinea alocării unor asemenea sume celor șapte judecători, cînd resursele financiare ale statului ar trebui direcționate spre sistemul de sănătate, suprasolicitat din cauza pandemiei de Covid-19.


Prin urmare, Nagacevschi a întrebat dacă este cazul „să fie luate decizii ce costă scump, acum cînd cheltuielile trebuiesc optimizate pentru a susține sistemul de sănătate” și dacă „este cazul să fie achitate judecătorilor ce depun cereri de demisie a unor indemnizații de ordinul sutelor de mii de lei per persoană, mai ales în condițiile stării de urgență?”.

Ministrul s-a referit la indemnizația unică oferită magistraților la plecarea din funcție, care este egală cu 50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător, ceea ce constituie cîteva sute de mii de lei, în funcție de anii lucrați în sistem.

Potrivit lui Nagacevschi, legea judecătorilor, care a fost propusă în Parlament de către comisia juridică, constă în ajustarea vîrstei de pensionare a judecătorilor reieșind din vîrsta generală din sistemul public al Republicii Moldova. Totodată, se ajustează cuantumul pensiei judecătorilor.

Cererile de demisie din funcție a celor șapte magistrați vor fi discutate mîine. Este vorba despre un magistrat din cadrul Judecătoriei Strășeni, unul din care activează în cadrul Judecătoriei Edineț și alți 5 de la Curtea de Apel Chișinău.

De la Curtea de Apel Cișinău, vor să își dea demisia: Lîsîi Ghenadie, Pahopol Anatolie, Bulhac Ion, Melinteanu Iurie, Pleșca Ion.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load