COVID-19 în MOLDOVA

În ultimii ani 566 de copii au fost adoptați. Cîți au plecat către cetățeni străini

În ultimii ani 566 de copii au fost adoptați. Cîți au plecat către cetățeni străini

Pe parcursul ultimilor cinci ani au fost adoptați în jur de 566 de copii, dintre care 510 de către cetățenii Republicii Moldova, iar 56 de copii de către cetățenii străini. Majoritatea familiilor adoptive din străinătate sînt din Italia, SUA, Elveția, Germania și Austria, se arată într-un răspuns oferit pentru agora.md de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS).

Astfel, conform datelor oferite de către MSMPS, în anul 2015 de către familiile moldovene au fost adoptați 88 copii, în anul 2016 – 105 minori, în anul 2017 – 107, în anul 2018 – 88 copii, în anul 2019 – 87 copii, iar datele preliminare arată că în lunile ianuarie – august ale anului 2020 au fost adoptați 35 de copii.

În ceea ce privește copiii adoptați de către familiile din străinătate, în anul 2015, numărul acestora a fost de 10 copii, în anul 2016 – 11, în anul 2017 – 16, în anul 2018 – nouă, în anul 2019 – șapte copii și conform datelor preliminare în lunile ianuarie – august ale anului curent, respectiv trei copii.


În privința vîrstei copilului la adopție, adoptatorii naționali au mai multe preferințe individuale decît cei străini. Astfel, familiile din Moldova doresc să adopte bebeluși fără probleme de sănătate, pe cînd adoptatorii străini își manifestă disponibilitatea de adopție a copiilor de vîrstă mai mare, de peste șapte ani, care sînt frați sau care au nevoi speciale.

În prezent, pe lista de așteptare sînt 297 adoptatori naționali și 37 adoptatori străini.

Conform datelor din Registrul de stat al adopției la moment sînt luați în evidență 510 copii care sînt eligibili pentru adopție, dintre care potriviți pentru adopție internațională sînt 337 minori.

Dintre aceștia, 113 copii au împlinit vîrsta de șapte ani, alții 174 sînt încadrați în cupluri de frați, în care unul sau mai mulți a împlinit vîrsta de șapte ani (70 cupluri în total), 48 sînt încadrați în grad de dizabilitate și doar doi copii au pînă la șapte ani.

Eligibili pentru adopția internațională sînt copii în cazul în care nu au fost ceruți în adopție națională ori în tutelă sau curatelă timp de un an din momentul luării la evidență drept copil adoptabil. În cazul copiilor cu nevoi speciale, acesta este eligibil după șase luni de la momentul luării la evidență drept copil adoptabil.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load