TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

În Moldova va apărea o instituție publică națională responsabilă de colectarea și prelucrarea deșeurilor

În Moldova va apărea o instituție publică națională responsabilă de colectarea și prelucrarea deșeurilor

În Moldova va fi creată o instituție publică națională responsabilă de colectarea și prelucrarea deșeurilor solide.

Crearea acesteia a fost dispusă de primul-ministru Ion Chicu, care a solicitat conducerii Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) să comunice cu partenerii de dezvoltare pentru a clarifica oportunitățile existente de asistență pentru crearea structurii respective, transmite Noi.md.

În cadrul ședinței, premierul a calificat situația privind colectarea și procesarea deșeurilor solide drept una gravă și a menționat că problema nu mai poate fi ignorată.


Instituțiile responsabile au constatat că la nivel național există 1047 de depozite de deșeuri solide neautorizate. În cadrul ședinței au fost discutate căi de aplicare a soluțiilor recomandate de partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova și a specialiștilor locali.

Șeful executivului a menționat că obiectivul urmărit este identificarea condițiilor în care modelul de organizare a procesului de colectare și procesare a deșeurilor solide va fi unul sustenabil.

Responsabilii de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului au informat prim-ministrul că RM e împărțită în 8 regiuni de management al deșeurilor solide. Pentru 3 regiuni au fost realizate studii de fezabilitate, care oferă informație despre infrastructura și echipamentele necesare pentru colectarea și procesarea deșeurilor solide.

În finalul ședinței s-a decis pilotarea proiectului în una din regiuni pentru acumularea experienței necesare și pentru a îmbunătăți planul de implementare, astfel încît modelul structurii create să fie sustenabil și să fie identificat cel mai potrivit model de colectare a plăților pentru servicii.

Premierul a dispus crearea instituției publice naționale responsabilă de sarcina de colectare și procesare a deșeurilor și a solicitat conducerii MADRM să comunice cu partenerii de dezvoltare pentru a clarifica oportunitățile existente de asistență.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load