Incendii stiri: 690
Cazul Șor stiri: 590
Preşedintele stiri: 3734

Ministrul Mediului: "Trebuie să investim în platforme de gestionare a gunoiului"

7 iun. 09:45   Societate
2574 0

Ministrul Mediului, Rodica Iordanov, spune că Primăria Chișinău dorește să investească mai mulți bani în gunoiștea de la Țînțăreni, însă autoritățile centrale optează pentru crearea platformelor de gestionare a deșeurilor, unde gunoiul va fi sortat și reciclat.

Ministrul Mediului spune că gunoiștea de la Țînțăreni, unde sînt depozitate deșeurile colectate din Chișinău, are un termen de exploatare de încă 10 ani.

Între timp, ar putea fi construit un centru modern de gestionare a deșeurilor.

„Dacă există posibilitate să facem o investiție, trebuie să avem altă abordare, nu gunoiște cu zeci de hectare și cu adîncimi de cîteva zeci de metri. Dar să facem o platformă de gestionare biotehnică a deșeurilor, unde doar pînă la 10%, maximum 20% din deșeurile acumulate vor fi stocate, restul trebuie să meargă prin procesul de producere a biogazului, a energiei electrice”, a spus Iordanov la voceabasarabiei, notează IPN.

Rodica Iordanov a mai spus că un Centru de gestionare a deșeurilor va presupune o construcție dotată cu linii de sortare.


După reciclare, plasticul ar putea fi reintrodus în circuit, astfel încît Moldova să nu mai recurgă la importul produselor de plastic.

„Noi deja avem companii în Moldova care reciclează plasticul colectat și produc alt plastic. De ce să nu oferim posibilitatea prin procesul de reciclare, care începe de la noi de acasă, acestor companii să plătească banul operatorului care gestionează platforma și să folosească acest plastic pentru producerea bunurilor din plastic și astfel să reducem cantitățile de import”, a mai spus ministrul.

Anterior, s-a propus ca Centrul de gestionare a deșeurilor din municipiul Chișinău și din raioanele din preajma capitalei să fie construit în comuna Stăuceni.

Centrul ar urma să fie construit pe un teren de 20 de hectare.

4
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Stare de urgență a fost prelungită pentru a 10-a oară. Cum calificați această decizie?