Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Are nevoie Moldova de o instalație de incinerare a deșeurilor? Opinie

28 iun. 2023,, 18:30   Societate
3846 0

O instalație de incinerare ar fi utilă pentru Moldova, dar cu condiția controlului obligatoriu din partea statului asupra siguranței tuturor proceselor tehnologice, instalării de filtre scumpe necesare.

O astfel de opinie a exprimat directorul Asociației Internaționale Ecologice a Păstrătorilor rîului Nistru ”Eco-TIRAS”, doctorul în științe biologice, Ilia Trombițchi, în cadrul emisiunii "Без галстуков", moderată de Alexandru Stahurschi pe canalul N4, relatează Noi.md.


Trombițchi a menționat că actuala guvernare a încercat să rezolve cît mai curînd posibil problema privind incinerarea deșeurilor, dar legislația care a fost adoptată recent nu garantează controlul gazelor emise în timpul incinerării din partea statului.

"Nu există nicio prevedere în legislație conform căreia statul este obligat să controleze calitatea gazelor emise ca urmare a incinerării gunoiului. Se pare că această afacere se va autocontrola. Dar aici este necesară asigurarea unui anumit nivel tehnologic și intelectual de dezvoltare pentru a controla gazele emise. Noi nu avem suficienți specialiști în acest domeniu. În plus, asigurarea unui nivel sigur de poluare cu aceste gaze consumă aproximativ jumătate din costul întregii instalații de incinerare. Sînt necesare filtre scumpe. Prin urmare, interesul businessului este de a economisi bani în acest sens. Și cu mentalitatea noastră, putem spune cu mare încredere că vor exista momente în care aceste emisii vor fi otrăvitoare. Și vor conține aceiași furani și dioxine de care suferim, care sînt cancerigeni", a spus Ilia Trombițchi.

Potrivit lui, încercările ecologiștilor de a influența legislația, pentru ca mai întîi să fie asigurat un control din partea statului, iar apoi construcția, din păcate, nu s-a soldat cu succes, iar legea a fost adoptată așa cum au vrut autorii - să fie mai repede.


"Se pare că afacerea se va controla singură. În același timp, românii spun că au urmat și ei această cale și pînă la urmă au obținut ceea ce au obținut, adică această securitate nu este întotdeauna garantată. Dar statul este obligat să asigure controlul asupra siguranței proceselor tehnologice. Cum pote fi realizat acest lucru? În primul rînd, de creat laboratoare care vor fi certificate astfel încît să controleze selectiv gazele emise și apoi restul. Apoi producția în sine. Ni se spune că nimeni nu va veni aici să construiască astfel de fabrici. Nu știu, poate că vor veni, poate că nu vor veni, este vorba depre investiții mari. Dar astăzi noi nu avem o instalație de incinerare a deșeurilor", a remarcat cunoscutul ecologist.

El a adus exemplul Republicii Cehe, care a avut același proiect în urmă cu 15 ani, cînd au colectat ouăle de pui din gospodăriile care se află în acea parte a instalațiilor de incinerare spre care bate vîntul, și acolo cantitatea de dioxine a fost depășită de multe ori.

"Și noi am colectat acum doi ani în Moldova ouă de la gospodăriile spre care bate vîntul dinspre diferite gropi de gunoi, unde izbucnesc adesea incendii. Situația este exact aceeași. Adică gropile de gunoi care ard astăzi dau același efect ca instalațiile de incinerare a deșeurilor, unde nu totul este în ordine. Sînt de acord că există incineratoare care oferă o siguranță totală. Dar aceasta este o plăcere foarte scumpă și, în condițiile noastre, cel mai probabil, se va acorda preferință economisirii banilor", a spus cu regret Ilia Trombițchi.

0
1
0
4
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?