TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Important de știut: ce schimbări se așteaptă pe piața alcoolului

Important de știut: ce schimbări se așteaptă pe piața alcoolului

Modificările legislative propuse spre dezbateri publice de către ministerul de resort vizează nu numai producătorii mari de băuturi alcoolice.


Vinificatorii casnici la fel ar trebui să se pregătească pentru schimbări. Pentru a evita interpretările incorecte ale legislației, ministerul de profil propune să se corecteze anumite formulări.


De exemplu, în prezent în Moldova nu există o înțelegere clară despre ce este o băutură slab alcoolică și o băutură cu un conținut scăzut de alcool. În republică aceste produse sînt certificate după regulile altor țări. De acum înainte totul va fi clar în ceea ce privește procentul de alcool. Tăria băuturii slab alcoolice va varia de la 1,2% la 7%. Nivelul scăzut de alcool va fi considerat un nivel de la 7 pînă la 15%.


Ministerul Agriculturii constată că în domeniul producției și vînzării alcoolului se resimte deficitul de date statistice. Singura sursă este informația de la Biroul Național de Statistică, dar acest lucru nu este suficient. De exemplu, datele privind producția și vînzarea alcoolului etilic din ultimii ani nu sînt disponibile.


În acest sens, operatorii de pe piață vor fi obligați să completeze un nou document. În Declarația privind producția și cifra de afaceri va fi necesar să se introducă datele privind volumul produselor în depozite la începutul anului, producția și volumul produselor rămase la sfîrșitul anului. Această regulă vizează atît producătorii, cât și comercianții de băuturi alcoolice.


Modificările legislative privind unele poziții egalizează producătorii locali și cei străini de băuturi alcoolice tari. Astfel, de exemplu, se propune eliminarea prevederii potrivit căreia alcoolul de import ar trebui să facă obiectul unei evaluări a conformității doar într-o singură instituție.


Un alt amendament se referă la vinificația casnică. Dacă o persoană fizică intenționează să-și vîndă vinul, atunci producătorul casnic trebuie să corespundă anumitor cerințe și anume: să aibă utilajul necesar, să garanteze calitatea și, de asemenea, să fie înregistrat în registrul vinurilor, astfel încît structurile publice să poată lua la evidență vinificatorii casnici.
Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load