Dezvăluiri: Cum va fi clima în Republica Moldova peste 60-80 de ani

Dezvăluiri: Cum va fi clima în Republica Moldova peste 60-80 de ani

Agenţia de Mediu din ţara noastră anunţă că Republica Moldova se îndreaptă spre o climă uscată subumedă și semiaridă. 


Pe parcursul secolului XXI, pe fundalul temperaturilor în creștere, reducerea precipitațiilor în timpul verii și a toamnei va determina un deficit puternic de umiditate și o creștere semnificativă a potențialului de evaporare. În perioada anilor 2081-2100, clima aridă va fi resimțită pe întreaga perioadă de vegetație, adică din aprilie pînă în septembrie. 


Potrivit sursei citate, în 127 de ani (1887-2014), Republica Moldova a înregistrat schimbări ale temperaturilor și precipitațiilor medii. Țara a devenit mai caldă, cu o creștere medie a temperaturii de peste 1° C , în timp ce volumul de precipitații s-a majorat doar cu 54,7 mm.


Conform Indicelui Dezvoltării Umane pentru anul 2012, Moldova este una dintre cele mai dezavantajate ţări din Europa şi Asia Centrală, cu un înalt grad de vulnerabilitate la schimbările climatice.


O analiză a datelor climaterice naţionale a stabilit că frecvenţa medie a secetelor în Republica Moldova, într-o perioadă de 10 ani, constituie 1-2 secete în nord, 2-3 - în partea centrală şi 5-6 - în sud. Frecvenţa secetelor a crescut, îndeosebi, în ultimele trei decenii. Astfel, în anii 1990, 1992 şi 2003, seceta a continuat pe parcursul întregii perioade de vegetaţie a plantelor. Seceta din anii 2007 şi 2012 a afectat peste 70% din teritoriul ţării, acestea fiind cea mai dezastruoasă din întreaga perioadă de monitorizări instrumentale ale vremii.


Periodic teritoriul Republicii Moldova este afectat și de inundaţii. În ultimii 70 de ani, au fost raportate 10 inundaţii majore în zona fluviului Nistru şi a rîului Prut, iar trei din acestea au avut loc în anii 2006, 2008 şi 2010. De asemenea, inundaţiile cauzate de revărsarea rîurilor mai mici din ţară sînt destul de frecvente.


În studiu se mai spune că factorii de risc care determină gradul de vulnerabilitate pentru ecosisteme şi sănătatea populaţiei sînt: - insuficienţa de umeditate în sol


- distribuţia neuniformă a precipitaţiilor


- inundaţiile frecvente


- temperaturile caniculare


Costurile socioeconomice cauzate de calamităţile naturale asociate cu clima sînt semnificative, ajungînd la valori de miliarde de lei.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load