COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Dubăsari – un oraş moldovenesc cu o istorie de jumătate de secol

Descoperă Moldova: Dubăsari – un oraş moldovenesc cu o istorie de jumătate de secol

Dubăsari este un oraş în Republica Moldova, situat pe malul stîng al rîului Nistru. Centru administrativ al raionului cu acelaşi nume. La Dubăsari funcţionează cea mai mare centrală hidroelectrică din Republica Moldova.

Conform recensămîntului din 1989 (ultimul recensămînt înaintea Conflictului din Transnistria) oraşul avea o populaţie de 35.800 locuitori, dintre care 15.414 moldoveni, 10.718 ucraineni şi 8.087 ruşi. Datorită regimului separatist din Transnistria, populaţia a scăzut dramatic, la recensămîntul făcut de autorităţile separatiste transnistriene în noiembrie 2004 înregistrîndu-se doar 23650 locuitori.

După cum scrie portalul moldovenii.md, există ipoteza că numele oraşului este derivat din cuvîntul tătăresc Tembosary însemnînd „dealuri galbene”. O altă etimologie este cea de la vechiul cuvînt dubăsar („luntraş”). Cuvîntul este de origine slavă, avînd la bază cuvîntul dub „stejar”, care în limba noastră a dat naştere formelor dub, duboaie şi dubas, acestea din urmă avînd semnificaţia „luntre mare”. Pe vremuri luntrile se construiau şi prin scobirea trunchiurilor de copaci cu lemnul tare (stejar, frasin ş.a.). Tradiţiile locale susţin că aşezarea a apărut pe locul unde rîul Nistru se trecea pe un pod construit din astfel de luntri. În apropiere de Dubăsari s-au descoperit vestigii din epoca de piatră.


Documentele atestă satul Dubăsari începînd cu anul 1523. În documentele secolului al XIX-lea localitatea figurează cu numele Dubăsarii Noi. În 1780 a fost clădită biserica-catedrală Adormirea Maicii Domnului cu binecuvîntarea mitropolitului Daniil. A existat biserica pînă la 1809, cînd pe locul ei a fost înălţată biserica de piatră. În 1772 Dubăsarii Noi primeşte statut de oraş, avînd 52 de gospodării – 72 de bărbaţi moldoveni „capi de familie” şi 4 evrei. În 1792 aici trăiau 3005 locuitori.

Călătorul rus Pavel Sumarokov, trecînd în 1799 prin mai multe localităţi din stînga Nistrului, oferă date preţioase privitoare la componenţa lor etnică. Pentru această localitate se arată că locuitorii sunt „moldoveni, greci, bulgari, evrei şi cîţiva ruşi”, avînd circa 300 de gospodării, în 1850 aici trăiau 4298 moldoveni, ucraineni, evrei. La 1906 Dubăsarii Noi avea 2057 de ogrăzi cu 5403 bărbaţi şi 5711 femei.

În timpul conflictului din Transnistria, sovietul orăşenesc (consiliul local) al oraşului s-a declarat de partea separatiştilor din Tiraspol (cu 49 voturi din 86), în timp ce sovietul raional s-a declarat de partea autorităţilor Republicii Moldova.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load