COVID-19 în MOLDOVA

Descoperă Moldova: Defileul de lîngă satul Văratic

 Descoperă Moldova: Defileul de lîngă satul Văratic

Satul Văratic, situat pe braţul Ciuhurului, lacului de acumulare Costeşti.

Există un cunoscutul defileu, format de pîrîul Văratic, afluentul de dreapta al Ciuhurului.

După cum scrie portalul moldovenii.md, defileul Văratic, spre deosebire de multe alte defileuri de printre lanţurile de toltre, este destul de mic, lungimea lui fiind doar de circa un kilometru. Este împrejmuit de şiruri de toltre relativ nu foarte înalte, mai joase pe partea dreaptă a pîrîului (de aproximativ 30 m) și mai înalte pe malul stîng (60-70 m).


Defileul este sinuos, lățimea lui variind de la 10 pînă la 30 m, pe alocuri extinzîndu-se pînă la 50-60 m. Pîrîul propriu-zis are o lățime de aproximativ 2-3 m, iar adîncimea nu e mai mare de jumătate de metru. În partea de sus a defileului în pîrîul Văratic se varsă un alt pîrîru, fără denumire, care formează o vale foarte frumoasă, cu iarbă deasă, mănoasă şi flori pestriţe.

De menţionat faptul că întreg defileul, mai ales versantul drept, este foarte pitoresc, graţie abundenței ierburilor și florilor. Iar în combinație cu lichenii multicolori care acoperă pantele abrupte ale depunerilor de calcar tabloul încîntă, pur şi simplu, privirea.

În partea de sus defileul s-a îngustat considerabil, pînă cînd s-a transformat într-o crăpătură îngustă între stîncile aproape abrupte, fiind împădurit cu arbori și arbuști. Făcîndu-ne drum prin acest desiş, ca și cum ne-am pomenit într-o fîntînă adîncă cu vîrtej la mijloc. Din trei părţi eram înconjurați de pante aproape verticale de toltre. Iar în partea de sus a peretelui acestei fîntîni, prin hîrtopul oval, alungit pe verticală cădea în vîrtej cascada. Înălțimea căderii apei e de aproximativ 3 m, lățimea fluxului ‒ de aproximativ 1,5 m. Jeturile de apă unduiesc suprafaţa vîrtejului, graţie acestui fapt razele soarelui care pătrund de sus se reflectă și joacă în toate culorile pe pantele abrupte ale defileului. Este o privelişte cu adevărat magică și fascinantă.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load