COVID-19 în MOLDOVA

Cum vor învăța elevii moldoveni în noul an școlar

Cum vor învăța elevii moldoveni în noul an școlar

Toate școlile din țară au ales deja modelul după care își vor desfășura activitatea. Instituțiile de învățămînt au trebuit să aleagă una dintre cele șapte opțiuni.

Astfel, din cele 1249 de instituții de învățămînt din R. Moldova, 769 au ales primul model - „Prezența fizică 100% la școală”, 119 de școli au ales cel de-al doilea model - „Învățarea în 2 schimburi”.

Totodată, doar patru instituții vor activa conform celui de-al treilea model - „Învățarea combinată”, ceea ce presupune împărțirea școlii în zile de prezență și în zile de comunicare la distanță: pe rînd - o zi se vine la școală, o zi are loc comunicarea la distanță, inclusiv online.


La fel, 17 instituții au optat pentru modelul numărul 4 - „Învățarea de tip hibrid” - pe rînd o zi se vine la școală, o zi se fac lecții online. Iar alte 15 școli vor activa conform celui de-al cincilea model -„Învățarea alternantă” - ce are la bază împărțirea clasei în două schimburi: pe rînd o săptămînă se vine la școală, o săptămînă se fac lecții online.

261 de instituții au ales cel de-al șaptelea model - „Învățarea mixtă”. Modelul dat presupune îmbinarea a două sau trei dintre toate cele șapte modele. De menționat că, nicio instituție de învățămînt nu a ales cel de-al șaselea model, ce presupune învățarea la distanță inclusiv online.

Potrivit ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, 976 de instituții de învățămînt nu vor întîmpina probleme de ordin tehnic în noul an de studii, pe cînd 305 școli vor avea nevoie de resurse financiare suplimentare pentru implimentarea modelului ales.

Șarov mai spune că, din cauza situației actuale, peste 3 mii de cadre didactice vor avea mai mult de 27 ore pe săptămînă, lucru pentru care se vor găsi surse financiare suplimentare.

Ministrul Educației a adăugat că, în perioada de adaptare, elevii nu vor primi note, iar în acest an vor fi reedetate 50 tipuri de manuale.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load