COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum să ne controlăm stările în auto-izolare. Sfaturi de la psiholog

Cum să ne controlăm stările în auto-izolare. Sfaturi de la psiholog

Cum să ne controlăm stările în auto-izolare. Sfaturi de la psiholog

PE SCURT

Să respirăm controlat, să ne informăm din surse veridice, să discutăm cu persoanele apropiate despre situația în care ne aflăm și să ne ocupăm plăcut timpul pe care-l petrecem acasă. Acestea sînt cîteva dintre recomandările psihologilor, în această perioadă stresantă, cînd zilnic sîntem loviți de un val de știri privind răspîndirea coronavirusului.

Specialiștii în psihologie atenționează că în această perioadă este foarte important să învățăm să ne controlăm fricile, pentru că în timp de carantină și stare pandemică sîntem pe cont propriu cu emoțiile noastre. „E normal să-ți fie frică. Este foarte important să intri în contact cu această frică, dar să nu o transformi în panică. Trebuie să-ți repeți că ești în siguranță dacă respecți anumite norme de protecție. Astfel, vei duce această emoție într-o zonă în care poți să o tolerezi”, subliniază psihologa Mariana Boaghe.


PE LUNG

Zilnic urmărim tot mai multe știri și mesaje despre creșterea numărului de infectați cu COVID-19 și despre moartea a mii de oameni din întreaga lume. Acest lucru nu are cum să nu ne afecteze mental, susțin psihologii. Tot ei spun că starea de panică este firească în această perioadă, dar trebuie să încercăm să o ținem sub control și să nu permitem să ne afecteze sănătatea mentală. De aceea, specialiștii în psihologie vin cu o serie de sfaturi, cum putem să ne protejăm creierul.

Cum poți face față fricii:

1. Filtrează informația

Trebuie să fii atent din ce surse te informezi despre răspîndirea COVID-19. În primul rînd, spune Olga Jalbă, psihologă și psihoterapeută la Centrul Comunitar de Sănătate Mintală din Orhei, trebuie să ne informăm din surse corecte. „Lumea citește tot felul de comentarii de pe rețelele de socializare și negativismul acesta nu are cum să nu-i arunce într-o stare depresivă”, constată specialista.

2. Nu sta doar cu nasul în știri

Specialiștii recomandă să nu te uiți non-stop la știri, pentru că acest lucru îți poate alimenta anxietatea sau frica. Este suficient să citești cîteva știri la un interval de vreo 4-5 ore, pentru a fi informat, dar nu și epuizat. De asemenea, „este important să ne ancorăm în prezent, dar nu în viitor, pentru a nu-i permite creierului să facă scenarii apocaliptice”, recomandă Mariana Boaghe.

3. Dă o notă fricii tale

Toată lumea este îngrijorată și este foarte bine să dai o notă (de la 1 la 10) acestei frici pe care o simți. Acest lucru te va ajuta să înțelegi și să analizezi rațional ce simți. Dacă ai dat o notă mare, atunci trebuie să înțelegi de ce nivelul fricii a crescut atît de mult și cum ai putea să o calmezi. „Este important ca frica să nu treacă în extrema de panică, cînd nu mai analizezi și nu ești rațional. De aceea, încearcă să stai puțin și să te liniștești, pentru că doar așa îți vei putea controla emoțiile”, subliniază psiholoaga Olga Jalbă.

4. Apelează la respirația controlată

Cînd emoția este mare și îți vine greu să o gestionezi trebuie să te autoreglezi. Pentru a reuși apelează la respirația controlată:

  1. tragi aer prin nas;
  2. menții respirația pînă numeri la trei;
  3. expiri lent, ca să nu te amețească.

Asta faci de fiecare dată cînd simți că ești cuprins de panică sau de îngrijorare.

„Te axezi pe ceea ce inspiri și expiri. Asta te va ajuta să-ți reglezi emoțiile, ca să nu stai cu ele, acolo, foarte sus și să simți că te mănîncă din interior. După fiecare deal vine și o vale. Automat, dacă eu stau sus cu emoțiile mele, am nevoie să cobor la vale, pentru că în caz contrar voi sta cu imunitatea la pămînt”, explică psihologa Jalbă.

5. Meditează

6. Fă acasă ceea ce îți place

În această perioadă de carantină, cînd este recomandat să stai acasă, pentru a nu te infecta de COVID-19 este bine să faci, în sfîrșit, ceea ce îți place. Poți citi cărțile pe care nu reușeai nici măcar să răsfoiești. Nu ar fi rău dacă vei face și curățenie generală și vei arunca lucrurile de care nu ai nevoie. Tot acum este timpul perfect să înveți vreo limbă străină, să te apuci să pictezi, să creezi lucruri handmade sau să vizionezi documentarele, filmele și serialele pe care nu le-ai mai văzut sau pe care îți este poftă să le revezi. Și nu uita de jocurile de logică sau jocurile de societate, în caz că acasă sînteți mai mulți oameni. Acest lucru te va distrage de la gîndurile negative și-ți vor da o stare de bine și energie.

7. Comunică

Acum este important să comunicăm și să ținem legătura cu prietenii, rudele, membrii familiei. Și pentru asta nu este nevoie să mergi la ei în vizită, ci poți să le scrii, telefonezi, discuți pe rețelele de socializare. „Este important să discutăm deschis cu membrii de familie, să le spunem ce simțim, ce gîndim și ce facem. Pentru noi, acum, este important cum acționăm: sîntem prudenți, respectăm regulile de igienă, ne limităm expunerile neîntemeiate, nu ieșim din casă dacă nu este necesar. Anume aceste măsuri ne protejează”, subliniază Olga Jalbă.

8. Fă sport

Ai grijă de corpul tău! Fă-ți un mic program cu orele la care vrei să faci cîteva exerciții fizice, pentru a-ți face corpul mai puternic și pentru a nu sta doar tolănit pe pat.

9. Mănîncă sănătos

Carantina nu este un motiv să exagerezi cu mîncarea. Mănîncă sănătos, frecvent, dar în cantități moderate. Nu uita de fructe și legume. Redu consumul de alcool și țigări.

10. Dormi

Situația pandemică, știrile negative s-ar putea să-ți cauzeze insomnii. Însă, nu uita cît de necesar este somnul pentru organismul și imunitatea ta. De aceea, bea un ceai călduț de plante și încearcă să dormi.

În cazul în care simți că nu mai reziști presiunii psihologice, timp de mai multe zile, atunci apelează telefonic la psihologi,.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load