Cum arată stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei (FOTO)

Cum arată stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei (FOTO)

Comisia Națională de Heraldică a decis înregistrarea în Armorialul General al Republicii Moldova a stemei, drapelului și a stindardului Bisericii Ortodoxe din Moldova, comunică mitropolia.md.


Potrivit Mitropoliei Moldovei, la elaborarea însemnelor mitropolitane au fost implicați teologi, istorici și specialiști din domeniul heraldicii, care au lucrat mai bine de trei ani.


Stema reprezintă un scut argintiu pe mijloc, avînd un colan roșu. În interiorul scutului este plasată icoana Nașterii Mîntuitorului Iisus Hristos. Această compoziție este fixată pe o cîrja arhierească și o cruce de aur poziționate cruciș. Scutul este timbrat cu o mitră aurită avînd frontal icoana Mîntuitorului Iisus Hristos, iar pe laterale icoanele Maicii Domnului de la Hîrbovăț și a Sfîntului Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare.


Designer-ul însemnelor mitropolitane este Radu Voina. Noul model este inspirat din Stema care a fost utilizată în perioada interbelică, întrucît Episcopia Chișinăului și a Moldovei, ridicată ulterior de către Patriarhia Rusă în anul 1995 la rang de Mitropolie (Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove), este succesoarea de drept a entităților ecleziastice ortodoxe de pe teritoriul Republicii Moldova.


Gama cromatică a drapelului este similară celei de pe mantia arhierească mitropolitană. Pînza este de culoare predominant albastră, cu o linie albă și o panglică roșie.


Proiectul a fost elaborat la inițiativa Mitropolitului Vladimir, pentru ca simbolistica distinctivă bisericească să reprezinte majoritatea cetățenilor Republicii Moldova care se identifică drept creștini ortodocși. Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load