Cîți moldoveni au fost supuși interceptărilor telefonice în 2017

Cîți moldoveni au fost supuși interceptărilor telefonice în 2017

Procuratura Generală a prezentat astăzi bilanţul activităţii speciale de investigaţii pentru anul 2017, comunică NOI.md.


Astfel, în cadrul a circa 57 de mii de cauze penale aflate în gestiune, procurorii au înaintat judecătorilor de instrucţie peste 4000 de demersuri de autorizare a măsurilor speciale de investigaţii, inclusiv a interceptărilor telefonice. În majoritatea cazurilor, demersurile au fost acceptate și în doar 50 dintre acestea solicitările au fost respinse. Cele mai frecvente măsuri speciale, autorizate şi efectuate în cadrul urmăririi penale au fost interceptarea şi înregistrarea comunicărilor şi imaginilor, în total 3.142 de cetățeni fiind supuși acestei măsuri.


Alte măsuri speciale de investigație puse în aplicare au fost: colectarea informaţiei de la furnizorii de servicii de comunicaţii electronice – 803 cazuri; localizarea sau urmărirea prin sistemul de poziţionare globală (GPS) ori prin alte mijloace tehnice –287 de cazuri; controlul tranzacţiilor financiare şi accesul la informaţia financiară – 12; cercetarea domiciliului şi/sau instalarea în el a aparatelor ce asigură supravegherea şi înregistrarea audio şi video – 63 de cazuri;


Procurorii au autorizat înfăptuirea măsurilor speciale de investigaţii în 581 de cazuri, inclusiv identificarea abonatului, proprietarului sau utilizatorului sistemelor de comunicaţii electronice – 264 de cazuri; urmărirea vizuală – 151; controlul transmiterii banilor sau al altor valori materiale extorcate – 99; investigaţia sub acoperire – 31.


Potrivit autorităților, oamenii legii au recurs la aceste măsuri în condițiile în care starea criminogenă în Republica Moldova este destul de alarmantă. În sarcina organelor de drept stă obligaţia de a lua toate măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea dreptului părţilor la o anchetă eficientă şi în termen rezonabil, se arată în raportul Procuraturii.


Instituția a dezmințit informația făcută publică de societatea civilă precum că procurorii abuzează de măsura interceptării convorbirilor telefonice, numărul unor astfel de operațiuni fiind mai mare pe an ce trece. Reprezentanții Procuraturii afirmă că, dimpotrivă, în 2017 se constată o pondere redusă a implicării, prin măsuri speciale, în activitatea de urmărire penală.


În contextul datelor prezentate, procurorul general, Eduard Harunjen, a declarat că „măsurile speciale de investigație se adoptă doar la investigarea crimelor grave, deosebit de grave şi excepţional de grave, iar organele de drept sînt obligate să aplice acest procedeu legal pentru a descoperi infracţiunea şi a-şi apăra cetăţenii”.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load