COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cine poate să ceară reexaminarea pensiei de la 1 iulie 2020

Cine poate să ceară reexaminarea pensiei de la 1 iulie 2020

Casa Naţională de Asigurări Sociale informează că de la 1 iulie 2020 dreptul la reexaminarea pensiei pentru limită de vîrstă îl obţin beneficiarii de pensii, stabilite după 1 ianuarie 1999 care au realizat un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani.

Astfel, începînd cu 1 iulie, curent, solicitantul trebuie să depună cererea la Casa Teritorială de Asigurări Sociale conform vizei de domiciliu, prezentînd totodată buletinul de identitate şi carnetul de muncă în original și xerocopie, transmite tv8.md.

Noile drepturi la pensie se acordă începînd cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea şi actele necesare la organul teritorial de asigurări sociale. Majorarea pensiei după reexaminare depinde de durata stagiului de cotizare şi mărimea salariului din care au fost achitate contribuţii de asigurări sociale.


Reamintim că, de la 1 ianuarie 2020, a fost reexaminată pensia celor, care și-au stabilit dreptul la pensie pentru limita de vîrstă pînă la 1 ianuarie 1999 dar au realizat un stagiu de cotizare după pensionare mai mic de 15 ani. Totodata, începînd cu 1 ianuarie 2019 a fost reexaminată pensia persoanelor care s-au pensionat pînă la 01.01.1999 şi au realizat un stagiu de cotizare după pensionare de 15 ani sau mai mult.

De menţionat, că beneficiarii de pensii pentru limită de vîrstă care corespund condiţiilor sus-numite și din diferite motive nu şi-au reexaminat pensia pînă la moment, îşi pot realiza în continuare dreptul la reexaminarea pensiei.

Conform datelor statistice ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale, în total în anul precedent și în prima jumătate anului curent au fost reexaminate 6443 pensii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load