COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Cine a stat la originile teatrului din Tiraspol

Cine a stat la originile teatrului din Tiraspol

La originile teatrului din orașul Tiraspol a stat scriitorul, dramaturgul, traducătorul, jurnalistul, criticul de teatru, pedagogul Vadim Rojcovschi.

Despre aceasta a scris într-un articol prietenul său, vestitul actor și regizor Beno Axionov, tansmite Noi.md.

”Ideea fondării teatrului în baza cursului nostru a fost promovată de Vadim mereu, de la apariția sa la institut. Avea în față exemplul teatrelor ”Luceafărul” și «Современник». Scria note, propuneri, solicitări, cereri, argumenta că Chișinăul, care se dezvoltă, are nevoie de un teatru rus pentru tineret, împreună cu Aronețcaia bătea pragurile instanțelor superioare.


Peste tot erau ascultați atent, binevoitor, dar fără rezultat. Nimeni nu dorea să-și asume responsabilitatea creării la Chișinău a unui teatru condus de personalități sclipitoare, dar suspecte. Și nici concurența nu era în interesul nimănui”, a menționat Beno Axionov.

Potrivit lui, spectacolele studenților Nadejdei Aronețcaia – ”Discursuri inocente” după A.P.Cehov, (în regia N.Aronețcaia)), ”Ai noștri –ne vom înțelege„ de A.Ostrovschii (în regia lui Iu.Dorocenco), chiar și spectacolul ”Despre timp și despre mine”, devenit laureat al concursului unional al lucrărilor studențești, se bucurau de popularitate printre chișinăuieni.

”În cele din urmă, a fost elaborată o combinație din mai multe mișcări. Cei mai buni membri ai colectivului nostru – domnișoare, urmau să aibă o întrevedere neașteptată cu stăpînul republicii I.I.Bodiul chiar în fața casei acestuia, să-i prezinte o cerere și să-i solicite o audiență pentru întreg cursul. Întrevederea neașteptată a trecut perfect, am fost primiți în audiență. Ivan Ivanovici ne-a permis generos să creăm teatrul, însă nu la Chișinău, dar la Tiraspol”, a spus vestitul actor și regizor.

„Eram bucuroși și de aceasta. Vadim venea la Tiraspol, asista la repetiții, spectacole, vorbea cu colectivul și demnitarii suspuși, convingea, invita personalități importante ale intelectualității moldovenești și moscovite, scria recenzii.

Treptat, teatrul a început să fie cunoscut în oraș, republică, și dincolo de hotarele ei. Și iată că deja mai bine de 50 de ani teatrul, care acum poartă numele fondatorului său Nadejda Stepanovna Aronețcaia, este viu și iubit de spectator”, a subliniat Beno Axionov.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load