Caz ieșit din comun: un moldovean, apărat de 130 de avocați plătiți de stat

Caz ieșit din comun: un moldovean, apărat de 130 de avocați plătiți de stat

Un moldovean a fost apărat de 130 de avocați, în ultimii patru ani, iar toți acești au fost plătiți din bugetul de stat.


Acesta se judecă cu zeci de instituții ale statului, pentru care tot statul plătește. Zeci de mii de lei au fost achitați pentru serviciile apărătorilor acordați din oficiu, întrucît clientul nu ar avea venituri suficiente, scriu cei de la Bizlaw.md.


Totuși, dacă ar fi apelat la avocați pe care să-i plătească din buzunarul său, bărbatul ar fi trebuit să achite aproximativ 850 de mii de lei, ținînd cont că, în medie, reprezentarea într-un dosar costă în jur de 6.500 de lei.


Este vorba de un bărbat care, pe parcursul a cîțiva ani, a înaintat sute de cereri de chemare în judecată împotriva mai multor instituții, iar avocații care au muncit pentru el au fost delegați de către Consilul Național pentru Asistența Juridică Garantată de Stat (CNAJGS). Din lipsă de venituri, bărbatului i-au fost acordați apărătorii așa cum prevede legea. Culmea este că, într-un caz, CNAJGS a trebuit să desemneze un avocat, pentru a-l reprezenta pe bărbat, într-un litigiu chiar împotriva Consiliului.


Potrivit reprezentanților Organizației Teritoriale Chișinău a CNAJGS, din 2013 bărbatul s-a adresat de 900 de ori pentru a fi reprezentat în instanță. Totuși, Consiliul a efectuat, din 2014 și pînă în prezent, 538 de desemnări. Mai exact:


anul 2013 – 1;


anul 2014 – 9;


anul 2015 – 60;


anul 2016 – 335;


anul 2017- 128;


anul 2018 – 6.


Contactat de BizLaw, președinele Uniunii Avocaților din Moldova, Emanoil Ploșnița, care este și membru al CNAJGS, a declarat că mecanismul de acordare a asistenței juridice garantate de stat ar trebui modificat, iar solicitanții să achite o parte din cheltuieli. De asemenea, ar trebui să existe un sistem de selectare a dosarelor și să fie admise cele de actualitate sau interes public.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load