AMED anunță rezultatele de laborator în cazul insulinei STRIM

AMED anunță rezultatele de laborator în cazul insulinei STRIM

Două serii de produs medicamentos STRIM au fost verificate în laboratorul pentru Controlul Calității Medicamentului și nu au fost identificate devieri de calitate, anunță Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.


Experții instituției s-au întîlnit cu reprezentanții uzinei „Farmak” din Ucraina, producătorul insulinei STRIM. Părțile au discutat despre semnalele cu privire la siguranța produsului, care au survenit în urma utilizării acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. AMED a cerut producătorului să prezinte date suplimentare privind utilizarea produsului în Ucraina și alte țări.


Autoritatea continuă să facă vizite în teritoriu și să monitorizeze activ situația creată în cazul STRIM-ului, prin acțiuni de farmacovigilență.


Pe 31 iulie a fost planificată și o ședința extraordinară comună a Comisiei Medicamentului din cadrul AMED  și Comisiei de specialitate în endocrinologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, însă întrunirea nu a avut loc din lipsă de cvorum. Niciun membru al Comisiei de specialitate în endocrinologie nu s-a prezentat la ședință.


„Ținînd cont de faptul că a fost aprobat transferul masiv și în termeni restrînși a persoanelor cu diabet zaharat de tip II de la insuline umane la produsul medicamentos STRIM, AMED a solicitat repetat Ministerului Sănătății organizarea de urgență a unei ședințe comune cu scopul de a determina măsurile de reducere la minimum a riscului semnalat, precum și de a evalua o eventuală situație de neacoperire a nevoilor medicale în rezultatul suspendării certificatului de înregistrare a STRIM-ului.


Ministra Sănătății Ala Nemerenco a povestit cu lux de amănunte la „Cutia Neagră” de la TV8 cum a ajuns să fie distribuită diabeticilor din R. Moldova insulina „STRIM” produsă în Ucraina, care a creat reacții adverse grave la mai mulți pacienți.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load