Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 500
Preşedintele stiri: 3988

Cum e să fii bolnav de diabet zaharat în Moldova

26 iun. 2017,, 10:21   Societate
31938 4

Marina Prodius

În Moldova sînt înregistraţi 90 de mii de bolnavi cu diabet zaharat, inclusiv 400 de copii.

Totodată, 20 de mii de pacienţi suferă de diabet de tipul întîi, cunoscut drept dependent de insulină. În lume, potrivit OMS, de această maladie suferă peste 422 de milioane de oameni. Se prevede că pînă în 2030 numărul lor va ajunge pînă la 552 de milioane. Astfel, în fiecare şase secunde diabetul ia o viaţă. Adică în fiecare an, din cauza complicaţiilor provocate de această boală, inclusiv ale maladiilor cardiovasculare, mor 3,8 milioane de oameni – cifră mai mare decît cea a populaţiei Moldovei.

Lupta pentru viaţă

Nicolae este un copil hiperactiv, practică înotul, a trecut în clasa a treia. Cu o săptămînă pînă la sfîrşitul anului de studii, părinţii au observat că băiatul a devenit inert, acuza lipsa poftei de mîncare şi sete permanentă. Astăzi nu e atît de simplu să ajungi la medic, să obţii îndreptare pentru analize, iar apoi să aştepţi rezultatele. Aşa a fost şi în cazul lui Nicolae. Pînă cînd au aşteptat rezultatele analizelor, băiatului i s-a făcut rău şi a fost dus la reanimare. Acolo i-a fost stabilit diagnosticul – diabet zaharat de tipul I. Copilul încă nu a înţeles ce s-a întîmplat, iar pentru părinţi a fost un şoc. Ei înţeleg că Nicolae va trebui să respecte o dietă strictă, va trebui să aibă o activitate fizică redusă, dar cel mai important este tratamentul cu preparatele de insulină.

De ce s-a întîmplat aşa, or, în familie nimeni niciodată nu a suferit de diabet zaharat? Copilul se alimenta bine, creşte într-o familie de sportivi, se îmbolnăvea rar. Cauzele apariţiei diabetului zaharat la copii sînt studiate pînă în prezent.


Primul lucru cu care s-au confruntat părinţii lui Nicolae după ce a plecat din spital a fost necesitatea de a învăţa copilul să-şi facă singur injecţii subcutanate de insulină, deoarece la şcoală nimeni nu-l va ajuta. Este important nu doar orarul, dar şi tehnica, adîncimea introducerii acului, periodicitatea injecţiilor. Dacă insulina este eliberată gratuit în farmacii, atunci seringile trebuie procurate. Totodată, se recomandă schimbarea frecventă a acestora, pentru a evita durerea. Copiii nu pot întotdeauna să suporte durerea. Potrivit părinţilor, în farmacii pot fi procurate doar seringi cu acele de 8 mm. Ace scurte, de 4-5 mm, nu sînt în farmacii. Ele pot fi procurate doar de peste hotare. Precum arată experienţa, acele scurte sînt mai sigure, iar utilizarea lor provoacă mai puţine suferinţe. Iar utilizarea acelor mari sporeşte riscul dezvoltării hipoglicemiei.

De asemenea, mama a înțeles că băiatului îi va fi incomod să ia sînge din deget de fiecare dată, mai ales cînd este la școală. Ei au procurat în Italia un aparat special de 150 de euro și consumabile de 60 de euro, suficiente pentru două săptămîni, pentru a nu găuri degetul de 5-6 ori pe zi. Pe mînă va fi încleiat un sticker ce poate fi scanat.

„Nicolae, deocamdată, nu înțelege multe, relatează mama lui. Rămînînd singur acasă, în timpul vacanței, el mănîncă tot la rînd, pentru că are o senzație permanentă de foame. Iar cînd el a mîncat aproape un pachet întreg de covrigei, eu practic am zburat de la serviciu. Dar cum să-i explici copilului de opt ani că el are deficit de insulină și pentru ca să nu se îmbolnăvească ochii și picioarele este nevoie de injecții, să-și măsoare nivelul de insulină în sînge, ca acesta să nu fie nici prea mare, nici prea mic. Nicolae a devenit trist, a slăbit brusc, deseori ochii lui sînt plini de lacrimi, iar degetele și palmele sînt pline de vînătăi”.

În alte țări acești copii au grad de invaliditate

În viața lui acum totul va fi altfel. În unele state copiii dependenți de insulină cu vîrste de pînă la 18 ani primesc grad de invaliditate din copilărie, fără a fi catalogați la vreun grup. În Moldova nu există nicio facilitate. Gradul de invaliditate se oferă doar în legătură cu pierderea capacității de muncă a diabeticului. Aceasta înseamnă că un copil bolnav de diabet nu poate fi dat la grădiniță, iar în clasele mici el la fel nu-și poarte controla starea de sănătate și să-și facă injecții. Ce să facă părinții în asemenea cazuri?

Dacă printre maturi predomină diabetul zaharat de tipul 2, atunci printre copii – cel de tipul I (dependent de insulină). Diabetul la copii decurge mai acut, iar fără un tratament corespunzător, de regulă, devine progresist. O asemenea evoluție a diabetului la copii este determinată de creșterea intensivă a organismului și schimbul intens de substanțe. Evoluția diabetului zaharat la copii depinde și de vîrsta copilului la care a început boala. Cu cît e mai mic copilul, cu atît evoluția e mai gravă și există mai multe pericole de apariție a diferitor complicații.

Pentru a înțelege tragedia din fiecare familie în care este bolnav un copil de diabet, trebuie să te confrunți față în față cu această maladie. Iar asemenea cazuri sînt milioane în toată lumea. În pofida măsurilor și eforturilor întreprinse în toate țările, maladia cuprinde tot mai mulți oameni. Din 1980, numărul total al diabeticilor în lume a crescut de patru ori – de la 108 milioane pînă la 422 de milioane în 2014. Savanții au calculat că peste 20 de ani, de diabet zaharat va suferi fiecare al zecelea locuitor al planetei. Boala se poate manifesta chiar și la un bebeluș de un an. Totodată, drept cauză, uneori este menționat stresul. De asemenea, această maladie este o povară mare pentru economia țării, care cu anii trebuie să majoreze cheltuielile pentru asistența celor ce depind de insulină.

Tratamentul pentru orice familie necesită cheltuieli enorme, legate de administrarea preparatelor scumpe și utilizarea mijloacelor de control. Dar acesta nu e un tratament după care bolnavul se însănătoșește. Diabetul zaharat este o maladie pe viață și nu poate fi tratată. Acest lucru trebuie acceptat. Dar dacă un matur înțelege ce se întîmplă cu sine, atunci copilului e mai greu să-i explici că acum el nu poate mînca cîteva bomboane sau să se sature de covrigi. El se rușinează în fața semenilor cînd trebuie să-și injecteze insulina. Lui i se pare că el nu e ca și toți.

Ce știm despre diabetul zaharat

Este foarte important să înțelegem că diabetul zaharat nu e o maladie a amatorilor de dulciuri. Depistarea diabetului de tipul I nu înseamnă că persoana a făcut abuz de dulciuri. Savanții au demonstrat că maladia se dezvoltă atunci cînd sistemul imunitar atacă propriul pancreas, iar din această cauză el nu produce insulină. Se depistează, preponderent, pînă la 35 de ani. Cauza nu este cunoscută, de aceea, maladia nu poate fi prevenită. Oamenii ce suferă de acest tip de diabet sînt dependenți de insulină toată viața.

Cît privește diabetul de tipul doi, aici zahărul este o cauză indirectă a apariției bolii. Deseori el se întîlnește la persoanele trecute de 40 de ani și este determinat de obezitate, stres, lipsa exercițiilor fizice. Al doilea tip de diabet este cea mai răspîndită formă, de care suferă circa 90% dintre diabetici.

Necesitatea renunțării totale la zahăr pentru acești bolnavi este un mit. Zahărul poate fi consumat, doar că nu pe stomacul gol. Iar celor care au un nivel foarte scăzut de glicemie medicii chiar le prescriu pastile de glucoză.

De regulă, bolnavii de diabet sînt limitați în posibilitatea de a se realiza. Ei sînt nevoiți să se limiteze în multe privințe, sînt excluși din viața activă. Diabetul zaharat este o problemă globală a secolului XXI. Diabetul a devenit a patra maladie de importanță socială sub egida ONU după malarie, tuberculoză și SIDA.

Diabetul este periculos prin complicațiile sale. Sporește riscul pierderii vederii. Potrivit OMS, peste jumătate dintre cei slab văzători suferă de această maladie. De asemenea, se majorează riscul patologiilor renale de 17 ori, amputării picioarelor – de 20 de ori, apariția bolilor cardiace și a infarctului miocardic – de două ori. Toate acestea conduc la invaliditate și mortalitate înaltă. Totodată, cei care suferă de complicații cheltuiesc de trei ori mai mulți bani pentru medicamente.

În pofida activității sporite a organizațiilor internaționale, a descoperirilor în medicină, susținerea guvernelor și statelor, deocamdată, nu s-a reușit stoparea creșterii acestei maladii. Potrivit OMS, în 2012, de diabet au murit 3,7 milioane de oameni, mortalitatea e mai mare în țările cu venituri mici și medii; pînă în 2030 diabetul va fi pe locul șapte după cauzele de deces în lumea întreagă.

În Moldova există suficientă insulină

- În prezent Moldova nu se confruntă cu problemele de asigurare cu preparate de insulină pentru bolnavii de diabet zaharat, spune președintele Asociaţia Diabeticilor din Republica Moldova „ProDiab, medicul și deputatul Boris Golovin. La noi aprovizionarea cu insulină e bună. Preparatul poate fi obținut în orice farmacie în baza rețetei, ca medicament compensat. Totodată, nu există întreruperi în livrări și țara nu este scuturată din cauza faptului că nu a avut loc tenderul și nu a fost procurată insulina. Această temă a fost scoasă de pe agendă aproape cu trei ani în urmă.

Moldova procură insulină de la doi producători – Novo Nordisk (Danemarca) Eli Lilly (Franța). Acești doi furnizori au împărțit între ei piața mondială și controlează circa 90% din piață. Producția lor, practic, nu diferă ca preț. Dar unii pacienți suportă mai bine insulina unui producător. Anterior, cînd tenderul era cîștigat de un furnizor, aceasta le crea probleme unor bolnavi, deoarece insulina este selectată individual. Dar acum această problemă nu există. Noi deseori ne întîlnim cu colegii care menționează să diabeticii lor nu au posibilitatea de a alege.

Însă o problemă actuală rămîn benzile de testare, necesare pentru determinarea nivelului de glicemie în sînge. Ele sînt foarte scumpe pentru bolnavi. Dar din 2016 copiii cu vîrste de pînă la 18 ani, primesc aceste benzi gratuit. Pentru a reduce nivelul de zahăr pînă la indicii normali, el trebuie măsurat foarte des, uneori de 6-7 ori pe zi, mai ales dimineața, după somn și înainte de mîncare. De autocontrol depind foarte multe. Prețul unui glucometru este infim față de suma impunătoare pe care sînt nevoiți să o achite pacienții pentru benzile de testare.

În prezent, sarcina noastră este să obținem ca ceilalți copii dependenți de insulină să poată obține gratuit cel puțin 1-2 benzi pe zi. Vom pune această problemă la Ministerul Sănătății, pentru ca ei să găsească suma necesară de bani pentru acești pacienți. În funcție de producător, o bandă costă aproape 10 lei, adică pe zi este nevoie de 50-70 de lei. Acestea sînt cheltuieli majore, deoarece este vorba despre 7-8 milioane de lei pe an.

Pentru bolnavii de diabet de tipul II e mai simplu. Ei își pot măsura nivelul de zahăr în sînge o dată pe lună, la policlinică. Benzile sînt eliberate gratuit nu în toate țările. Totul depinde de situația social-economică. Undeva aceste benzi sînt eliberate doar veteranilor, persoanelor cu venituri reduse, iar celorlalți – la un preț mai mic decît costul real, a relatat Boris Golovin, intervievat de NOI.md.

Boală scumpă

Cheltuielile de -80 pe lună pentru benzile de testare nu-i bucură pe pacienți. Dar dacă nu vor verifica permanent glicemia în sînge, atunci sînt posibile complicații ale diabetului zaharat, care poate distruge ficatul, rinichii, sistemul cardiovascular, ceea ce poate conduce la invaliditate.

Totodată, înainte de fiecare injecție pacientul trebuie să știe doza de insulină. Dacă vor fi administrate doze fixe de insulină, acest fapt poate genera probleme. La copii aceasta poate genera hipoglicemie, ceea ce presupune o stare permanentă de foame, nervozitate sau cădere în comă diabetică. În orice caz, tratamentul incorect sau lipsa lui poate conduce la complicații și omul poate deveni invalid sau chiar poate muri.

Potrivit lui Golovin, Ministerul Sănătății procură, în afară de insulină, pentru o anumită categorie de pacienți, și analogi ale insulinei, care costă de cîteva ori mai mult. Dar acest preparat este prietenos faţă de pancreas și nu provoacă hiperglicemie (simptom clinic ce denotă sporirea glicemiei în sînge).

- Procurarea acestui preparat se face separat și în farmacii nu poate fi obținut pe baza rețetei. Există o comisie specializată pe lîngă Spitalul Clinic Republican, care stabilește lista persoanelor ce trebuie să treacă de la insulina umană la analogii de insulină. În baza unor criterii. Totul depinde de starea bolnavului și de ocupația lui. În unele țări statul nu-și poate permite acest lux, iar pacienții sînt nevoiți să-l procure singuri. Moldova cheltuiește pentru procurarea analogilor circa 80 de milioane de lei pe an.

Da, este o maladie scumpă. Dar statul compensează cheltuielile pentru procurarea insulinei și a altor preparate de reducere a glicemiei. Din 2013 aceste preparate sînt achiziționate din banii acumulați la fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Pacientul trebuie doar să mențină dieta și să ducă un mod de viață special. Cum să-și dezvolte autocontrolul, cum să evite complicațiile și să administreze corect tratamentul el poate fi învățat în Școala diabetului.

Totodată, este o veste bună și pentru copii. Dacă anul trecut Ministerul Sănătății a trimis în sanatoriul „Sergheevka” 40 de copii, apoi în anul curent, la tratament vor pleca 100 de copii din 400. Ei se vor afla sub supravegherea medicilor endocrinologi și pediatri. Acest lucru se face pentru ca copiii să nu se simtă lezați și să se odihnească împreună cu semenii lor.

De asemenea, anul acesta se pregătește un plan de combatere a complicațiilor diabetului zaharat pentru 2017-2020, care se află la examinare în Guvern. Programul prevede anumite sume ce vor fi acordate de CNAM. În Moldova, din păcate, nu există un centru republicat pentru diabet, ca în alte țări. De exemplu, la Moscova, este Institutul de Diabet. La noi sînt secții separate. În Secția endocrinologie se concentrează atenția pe pacienții noi, pentru a-i învăța să utilizeze insulina, cum și cînd trebuie introdusă, ce dietă să respecte. Iar în caz de necesitate și în baza îndreptării medicului de familie, periodic, au loc tratamente în secțiile chirurgie, terapie, oftalmologie.

Nu toți diabeticii au fost luați în calcul

Oficial, în Moldova sînt circa 90 de mii de bolnavi de diabet sau aproape 3%. Pentru comparație, în România și în Ucraina diabeticii constituie 6-8% din populația țării. Adică, în țara noastră, cel mai probabil, multe cazuri de diabet nu sînt diagnosticate. Majoritatea oamenilor sînt neglijenți față de sănătatea lor și, drept consecință, află tîrziu despre maladie. Ei se adresează la medic atunci cînd boala progresează. Cei mai mulți bolnavi de acest fel sînt persoane de vîrstă pensionară. Circa 50% dintre locuitorii planetei nici nu știu că ar putea fi diagnosticați cu diabet zaharat.

- Primele simptome ale diabetului zaharat sînt setea și slăbiciunea. Una dintre cauzele apariției diabetului zaharat este alimentația incorectă, menționează Boris Golovin. În ultimul timp au apărut multe produse fast-food, ce sporesc glicemia. Și ereditatea este un factor important. Despre el savanții și medicii vorbesc ca despre una dintre cauzele îmbolnăvirii cu diabet zaharat de tipul II la vîrste înaintate. De asemenea, trebuie să fim atenți la infecțiile virale și să evităm stresul.

Experții menționează că, odată cu creșterea numărului bolnavilor de diabet, cresc și cheltuielile statului. Și chiar și cele mai asigurate țări deja nu sînt în stare să satisfacă aceste necesități. Singura soluție este să acordăm o atenție sporită profilaxiei acestei maladii și prevenirii complicațiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?