Aleșii locali din regiunea Odessa se opun construirii unor noi centrale hidroelectrice pe Nistru

Aleșii locali din regiunea Odessa se opun construirii unor noi centrale hidroelectrice pe Nistru

În regiunea Odessa, Consiliul orășenesc Beleaevka s-a pronunțat împotriva planurilor de a construi o cascadă de centrale hidroelectrice de joasă presiune în cursul superior al rîului Nistru.


Potrivit publicației dumskaya.net, o adresare în acest sens către Cabinetul de Miniștri al Ucrainei deputații locali au aprobat-o în cadrul unei ședințe, informează NOI.md.


Este vorba despre programul național de dezvoltare a hidroenergeticii în Ucraina pînă în 2026. Potrivit acestuia, pe banii din creditul acordat de BERD, în regiunile Ivano-Frankovsk, Cernăuți și Ternopol urmează să fie construite șase centrale hidroelectrice cu o capacitate totală de aproape 400 de megawați.


Potrivit ecologiștilor, implementarea acestui proiect poate provoca daune semnificative Nistrului. Vor fi afectate în special teritoriile situate în zonele inferioare ale regiunilor Beleaevka, Ovidiopol și Belgorod-Dnestrovsk din Ucraina.


„Acum suferim din cauza impactului negativ al stațiilor existente – CHE Dubăsari, CHE-1, CHE-2 de la Dnestrovsc, CHEAP. Nu există suficientă apă pentru ca rîul să se umple primăvara, scăpînd de murdăria acumulată. La noi dispar unele specii de pești, plante și copaci”, se spune în adresare.


Noile centrale, așa cum cred cei de la Beleaevka, vor agrava situația. Deficitul de apă va duce la deteriorarea calității acesteia și la uscarea luncilor inundabile, care, la rîndul lor, vor favoriza incendiile. În plus, construcția centralelor hidroelectrice va duce la degradarea pădurilor și a altor sisteme naturale, va face imposibilă migrația peștilor pentru depunerea icrelor și așa mai departe.


Consiliul orășenesc Beleaevka consideră că realizarea proiectului nu este posibilă fără o expertiză ecologică: oamenii de știință trebuie să evalueze impactul acestuia asupra mediului și, în primul rînd, asupra rezervațiilor naturale.


Adresarea a fost susținută în unanimitate.


În martie 2017, în Ucraina, împotriva planurilor de construcție a centralelor hidroelectrice s-au pronunțat activiștii de mediu și locuitorii din așezările situate în cursul inferior al Nistrului. Una dintre acțiuni a avut loc pe podul din satul Maiaki, raionul Beleaevka.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load