6 iulie - Ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste

6 iulie - Ziua comemorării victimelor deportărilor staliniste

În contextul marcării Zilei comemorării victimelor deportărilor staliniste, astăzi, 6 iulie, la ora 08:40, va fi coborît în bernă drapelul de stat din faţa Guvernului, în prezenţa prim-ministrului Maia Sandu şi a membrilor Cabinetului de miniştri, relatează Radio Moldova Actualităţi.

La ora 09:00, premierul Maia Sandu şi membrii Cabinetului de miniştri au participat la evenimentul de comemorare a victimelor deportărilor staliniste, care a avut loc la monumentul „Trenul Durerii” din scuarul Gării Feroviare. În cadrul evenimentului a fost ţinut un minut de reculegere în memoria tuturor celor care au avut de suferit în urma deportărilor staliniste.

Prin hotărîrea Guvernului Republicii Moldova, victimele deportărilor staliniste sînt comemorate pe data de 6 iulie, această zi fiind declarată zi de doliu naţional. În toate localităţile din republică drapelele de stat au fost coborîte în bernă.  

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstanul de Nord peste 35 mii de moldoveni, majoritatea femei şi copii. Acesta a fost al doilea val de deportări din Moldova. Primul val a fost cel din 12 şi 13 iunie 1940. Datele oficiale arată că atunci au fost deportate aproximativ 25 de mii de persoane. Au urmat alte doua valuri, în 1949 şi 1951, în urma cărora au avut de suferit alte aproape 40 de mii de persoane.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load

Arhivă de ştiri