Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Sandu, de Ziua comemorării victimelor deportărilor: "Sîntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni"

6 iul. 2022,, 11:20   Politică
2391 0

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj în contextul comemorării victimelor deportărilor.

Șefa statului a remarcat că istoria oamenilor deportați ne spune că acele evenimente constituie o rană care încă nu s-a tămăduit, iar consecințele acelor persecuții se resimt și astăzi.

"Agenția Națională a Arhivelor a făcut publice, pentru prima dată, listele conaționalilor noștri exilați în Siberia în 1949. Nume de femei și bărbați, nume de bătrîni și copii, dar și numele stațiilor de tren de unde au pornit pe drumul calvarului. Peste 35 de mii de oameni, scoși din case în miez de noapte și, sub amenințarea morții, duși la mii de kilometri distanță. Mulți dintre ei nu s-au mai întors de acolo.

Pe aceste liste citim nume de oameni concreți - despre unii i-am auzit vorbind în șoaptă pe părinții noștri, unii sînt chiar rudele noastre. Istoria lor ne spune, peste decenii, că deportările nu sînt un fapt consumat, ci o rană care încă nu s-a vindecat. Pentru că ele ne-au distrus elitele intelectuale și economice, dar și orice încercare de gîndire liberă. Resimțim și astăzi urmările acestor persecuții politice.

Mulți ani memoria dramelor umane ale deportărilor a fost manipulată și contrafăcută. sîntem datori să recunoaștem jertfa acestor oameni și să avem grijă ca ea să nu se mai repete", a declarat Maia Sandu.


Șefa statului a mai menționat că memoria tuturor celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor poate fi onorată prin faptele noatre, prin asigurarea păcii și libertății în țara noastră.

"Să îi înălțăm astăzi în memoria noastră pe toți oamenii care au suferit din cauza deportărilor și să onorăm amintirea lor prin faptele noastre. O Moldovă europeană, un stat de drept prosper, o țară în care libertățile umane sînt valoarea supremă - iată ce trebuie să facem noi pentru țara care lor le-a fost luată.

Să le rostim numele, iar viața noastră onorabilă să le servească drept carte de memorie. Astfel, vom realiza visele lor, vom duce mai departe stindardul unei lumi care caută pacea și bunăstarea socială. Astfel, vom reuși să oprim războaiele și teroarea din lume".

Anual, pe 6 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului. Astăzi se împlinesc 73 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste, din anul 1949.

Mai multe informații din istoria Moldovei pot fi găsite aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?