X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Slusari: Filat regretă că nu a acționat mai dur împotriva grupării Platon-Șor

30 aug. 2019,, 14:30   Politică
3866 2

Comisia de anchetă a Parlamentului care investighează furtul miliardului l-a audiat astăzi pe fostul premier Vlad Filat. După ieșirea din penitenciarul 13, Alexandru Slusari, președintele Comisiei de anchetă privind furtul miliardului, a făcut mai multe declarații de presă.

„Am discutat mai multe întrebări. Dînsul regretă că în 2012-13 nu a acționat mai dur atunci cînd gruparea Platon-Șor a încercat prin atacuri raider să preia controlul BEM. El spune că a luptat, lucru ce s-a văzut prin stenogramele CNPF, dar a renunțat ulterior”, a declarat vicepreședintele Parlamentului.

Alexandru Slusari spune că a confirmat încă o dată că acel Raport Reidman nu a recomandat expres emisia suplimentară de acțiuni la care a fost motivată de Guvernul Leancă.

„Dînsul insistă că cele 3 variante din raport, inclusiv emisia suplimentară nu s-a discutat în comisie și nimeni din colegii săi din PLDM nu știa despre asta. În raport, despre acele 3 variante e scris că teoretic s-au discutat, ceea ce nu e adevărat. Cum au ajuns în raport și cine le-a impus, rămîne o mare enigmă”, mai spune Slusari.

În același timp, șeful comisiei parlamentare spune că Vlad Filat a declarat că nu a optat pentru această soluție și că răspunderea pentru ce s-a întîmplat cu BEM în 2013-2014 ține de instituțiile respnsabile, a vorbit de așa nume ca Valeriu Lazăr pentru acțiunile Ministerului Economiei în 2013, Dorin Drăguțanu și Andrian Candu în 2014.


„El a spus că nu a știut că beneficiarul final al acțiunilor BEM e Ilan Șor, dar eu nu-l cred”, mai spune vicepreședintele legislativului.

„Nu a fost ceva extraordinar, a confirmat ședința din 2014 la reședința prezidențială și că persoana care a insistat pentru garanții a fost Plahotniuc, el a fost promotorul, iar dupa cîteva zile a fost și ședința secretă de la Guvern la care Drăguțanu a insistat pentru emisia de bani. Între 7-27 noiembrie au rulat zeci de miliarde, noi nici pînă acum nu am aflat exact cîte. În lini mari, comisia a ajuns la niste concluzii și le vom prezenta în curînd”, a încheiat Slusari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?