Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Scăderea indicelui democrației trebuie să alarmeze clasa politică

2 feb. 2018,, 09:01   Politică
3305 1

Scăderea indicelui democrației ar trebui să alarmeze clasa politică, dar și întreaga societate.

Atît timp cît Republica Moldova continuă să meargă pe calea integrării europene, adică într-un spațiu unde democrația este la ea acasă, scăderea aceasta este una supărătoare. Această opinie a fost exprimată în cadrul emisiunii „Sfatul Țării” de la postul de televiziune 10TV, transmite IPN,

Analistul politic Anatol Țăranu consideră că scăderea indicelui democrației impune clasei politice un anumit algoritm de conduită și de acțiune pentru că dacă lucrurile vor derapa și mai departe, atunci va fi compromisă întreaga mișcare de integrare europeană. Potrivit lui, acest lucru s-a întîmplat pentru că nu se respectă jocul democratic în toată deplinătatea sa. Faptul că majoritatea parlamentară s-a creat prin metode suspecte nu putea să nu influențeze percepția care există pe interior și pe exterior.

Analistul politic Corneliu Ciurea este de părere că Republica Moldova întotdeauna a fost o democrație cu defecte. În opinia lui, este important că Moldova este în continuare o democrație. „Cînd spunem democrație hibridă putem înțelege că alegerile pot fi parțial trucate, dar în urma acestor alegeri oricum opoziția are șansa să cîștige. O democrație hibridă avantajează mai mult pe cei care se află la putere și creează un cîmp de Joc inegal pentru putere și opoziție”, susține Corneliu Ciurea. Analistul consideră că Republica Moldova nu putea fi diferită de Ucraina și Georgia, care la fel reprezintă democrații hibride.

Potrivit Indicelui Democrației 2017, elaborat de cercetătorii britanici, în Moldova starea democrației s-a înrăutățit, trecînd de la categoria democrație defectuoasă la regim hibrid.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?