Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Democrația pe glob, în declin pentru al șaselea an la rînd. Este cea mai lungă „recesiune democratică”

2 noi. 2023,, 19:30   Externe
2158 0

Aproape jumătate din ţările lumii se confruntă cu un declin al sistemelor lor democratice, arată datele unui raport de referinţă privind democraţia în lume. Raportul, publicat joi, apreciază că anul acesta s-a înregistrat cea mai lungă „recesiune democratică”.

„Este al şaselea an consecutiv în care am văzut mai multe democraţii în declin decît făcînd progrese”, a declarat Michael Runey, coautor al raportului realizat de IDEA International, institutul internaţional pentru democraţie şi asistenţă electorală, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

El adaugă că această tendinţă reprezintă cea mai lungă „recesiune democratică” pe care organizaţia a observat-o de cînd a început să colecteze date, în 1975, transmite Digi24.

Pentru a produce aceste rapoarte şi a evalua situaţia democraţiilor din întreaga lume, think tank-ul, care acoperă majoritatea ţărilor din lume, foloseşte mai mulţi indicatori democratici, cum ar fi libertăţile civile, independenţa judiciară şi participarea politică. Potrivit raportului, „bazele democraţiei slăbesc în întreaga lume”, cu probleme „de la alegeri viciate la drepturi restricţionate”.

Din cele 173 de ţări studiate, 85 au avut rezultate slabe la cel puţin „un indicator cheie al performanţei democratice în ultimii cinci ani”.


În ceea ce priveşte reprezentarea, raportul indică „un declin notabil”, în special în domeniul alegerilor şi al bunei funcţionări a parlamentelor, dar şi al principiului statului de drept, inclusiv al independenţei sistemelor judiciare.

„De asemenea, asistăm la un declin al democraţiilor din Europa, America de Nord şi Asia care, din punct de vedere istoric, erau perfomante”, mai spune Michael Runey. Acest val de declin al sistemelor democratice la nivel global poate fi ilustrat, printre altele, de loviturile de stat de pe continentul african.

La categoria drepturi, autorii studiului indică faptul că libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire au cunoscut mai multe scăderi, fără a fi semnificative în ansamblu. În ceea ce priveşte statul de drept, s-au observat îmbunătăţiri „după mulţi ani de stagnare a nivelurilor de corupţie”, potrivit raportului.

„Vedem semne de speranţă în ţări izolate din întreaga lume”, cum ar fi în Europa Centrală sau pe continentul african. „Dar, în general, tabloul rămîne unul foarte negativ”, a conchis Michael Runey.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?