Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Opinie: "Grupul Pro-Moldova are bani, dar nu are idei proaspete"

14 mar. 2020,, 11:32   Politică
4049 2

Foștii membri ai Partidului Democrat, care au format în Parlament grupul "Pro-Moldova", au bani pentru a crea un partid, dar pentru a cîștiga alegerile e nevoie de idei proaspete, care deocamdată nu se văd.

Această opinie a fost exprimată de politologul Vitalie Andrievschi, relatează Noi.md.

De menționat că săptămîna aceasta foștii democrați din grupul parlamentar "Pro-Moldova" au început colectarea semnăturilor pentru înregistrarea noului său partid.

Liderul scizioniștilor, Andrian Candu, a spus că de luni vor începe procedurile, vor merge în raioane pentru a determina noul potențial al Moldovei. După colectarea semnăturilor va avea loc congresul de constituire “Pro-Moldova”, apoi respectivul pachet de acte va fi depus pentru înregistrarea formațiunii politice în cauză, care poate deveni al 49-lea partid din Republica Moldova.

Conform legislației încă în vigoare, pentru înregistrarea formațiunilor politice trebuie prezentată o listă de 4 mii membri, care locuiesc în nu mai puțin de jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi (raioane). Drept că la finele lunii februarie, Curtea Constituțională a anulat aceste norme legislative, pe motiv că ar fi neconstituționale. Acum parlamentul trebuie să introducă respectivele modificări în Legea privind partidele politice. Însă chiar dacă el nu va face acest lucru, de la 31 iulie Agenția servicii publice va înregistra formațiunile politice deja fără criteriul numeric obligatoriu. Așa că “Pro-Moldova” mai poate deveni și primul partid înregistrat conform noilor reguli.


De altfel, experții spun că procedura de colectare a semnăturilor nu le va încurca scizioniștilor.

“În orice caz, de această procedură va fi nevoie – pentru a vedea realitatea în raioane, dispoziția în teritoriu, ce fel de oameni vor adera la noul proiect, pe cine se poate miza în teritorii. Dar eu deocamdată nu văd ce poate acest partid oferi oamenilor în teritoriu. Da, ei dispun de mijloace financiare – aceasta este suficient pentru crearea partidului, dar pentru a învinge în alegeri este prea puțin. E nevoie de idei proaspete, care deocamdată nu se prea văd”, crede politologul Vitalie Andrievschi.

La crearea partidului, scizioniștii au mizat pe atragerea unor membri sau chiar organizații primare ale PDM. “Ei nu mai au cu cine lucra. Oamenii care o susțin pe Sandu nu vor merge cu ei. Adepții lui Năstase – la fel. Unioniștii – la sigur. Va trebui să “împrumute” de la ai lor”, a menționat V.Andrievschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?