X 
Transnistria stiri: 1354
Eurovision stiri: 497

“Pro-Moldova” – proiectul lui Plahotniuc, Șor sau al ”celor din spatele cortinei mondiale”?

11 mar. 2020,, 18:17   Analitică
13140 14

Un grup de deputați în frunte cu Andrian Candu, care la mijlocul lui februarie a părăsit Partidul Democrat, a anunțat crearea unui nou partid.

Se va numi “Pro-Moldova”. Scizioniștii deja au atras de partea lor mai mulți primari, consilieri locali și un șir de organizații teritoriale ale PDM din raioanele Rezina, Dondușeni și Sîngerei.

Partidul cu nr. 49

Recent, foștii democrați din grupul parlamentar “Pro-Moldova” au început colectarea semnăturilor pentru înregistrarea noului lor partid. Liderul scizioniștilor Andrian Candu a spus că “de luni vom începe procedurile, vom merge în raioane pentru a determina noul potențial al Moldovei”. După colectarea semnăturilor va avea loc congresul de constituire “Pro-Moldova”, apoi respectivul pachet de acte va fi depus pentru înregistrarea formațiunii politice în cauză, care poate deveni al 49-lea partid din Republica Moldova.

Conform legislației încă în vigoare, pentru înregistrarea formațiunilor politice trebuie prezentată o listă de 4 mii membri, care locuiesc în nu mai puțin de jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de nivelul doi (raioane). Drept că la finele lunii februarie, Curtea Constituțională a anulat aceste norme legislative, pe motiv că ar fi neconstituționale. Acum parlamentul trebuie să introducă respectivele modificări în Legea privind partidele politice. Însă chiar dacă el nu va face acest lucru, de la 31 iulie Agenția servicii publice va înregistra formațiunile politice deja fără criteriul numeric obligatoriu. Așa că “Pro-Moldova” mai poate deveni și primul partid înregistrat conform noilor reguli.


De altfel, experții spun că procedura de colectare a semnăturilor nu le va încurca scizioniștilor. “În tot cazul, de această procedură va fi nevoie – pentru a vedea realitatea în raioane, dispoziția în teritoriu, ce fel de oameni vor adera la noul proiect, pe cine se poate miza în teritorii. Dar eu deocamdată nu văd ce poate acest partid oferi oamenilor în teritoriu. Da, ei dispun de mijloace financiare – aceasta este suficient pentru crearea partidului, dar pentru a învinge în alegeri este prea puțin. E nevoie de idei proaspete, care deocamdată nu se prea văd”, crede politologul Vitalie Andrievschi.

Ca regulă, există două metode de lansare a noilor proiecte politice: ori este creat și înregistrat un partid total nou, ori proiectul este realizat în baza unei formațiuni deja existente. La ieșirea grupului Candu din PDM, experții au presupus că o platformă de lansare a noului proiect politic ar putea deveni Partidul social-democrat al lui Victor Șelin sau un șir de partide-sateliți “înnădite” la timpul lor de Vladimir Plahotniuc.

Grupul Candu a preferat “varianta zero”. “Este și logic – la ce bun să ei ambalaje goale, cu o anumită trenă politică, și să le dai conținut? Deputații care au părăsit PDM nu-s oameni săraci, au o anumită pondere politică, așa că s-ar putea mobiliza și crea, timp de o lună-două, propriul partid”, spune analistul politic Igor Boțan.

”La crearea partidului, scizioniștii au mizat pe ademenirea unor membri sau chiar organizații primare ale PDM. “Ei nu mai au cu cine lucra. Oamenii care o susțin pe Sandu, nu vor merge cu ei. Adepții lui Năstase – la fel. Unioniștii – la sigur. Va trebui să “împrumute” de la ai lor”, menționează V.Andrievschi.

Practic, imediat după scindarea din februarie, organizația teritorială Rezina a părăsit PD. Din cele relatate pe pagina sa socială de fostul democrat Sergiu Sîrbu, întreaga echipă a organizației raionale Rezina a PDM a declarat că susține grupul parlamentar și viitorul proiect “Pro-Moldova”.

După care PDM a fost părăsit de un grup de primari și consilieri din raionul Dondușeni (drept că deja a doua zi doi primari au revenit la democrați). La finele săptămînii trecute, PDM a fost părăsit de organizația raională Sîngerei, care a aderat în plină componență la proiectul “Pro-Moldova”. Însă la Căușeni și Drochia, scizioniștii nu au reușit să distrugă celulele primare ale democraților și să ademenească membrii lor.

Cel mai “proeuropean” dintre cele “proeuropene” și cel mai “pro-moldovenesc” dintre cele “pro-moldovenești”

Andrian Candu susține că “Pro-Moldova” nu este un proiect politic de moment, ci “un partid pentru mulți ani”. Însă experții deocamdată nu văd cum poate noul partid să-și atragă alegătorul potențial. Cu calitatea de a fi “proeuropean” și cursul european neschimbat? Prima inițiativă a noii forțe politice în parlament a fost vechea propunere a PDM-ului lui Vladimir Plahotniuc de a fixa euro-integrarea în Constituție, ca fiind singurul curs posibil pentru țară.

“Arătați-mi un partid politic în Moldova, dintre jucătorii politici activi, care se pronunță împotriva integrării europene. La noi toată lumea este pentru integrarea europeană – și Sandu este pentru, și Năstase, și unioniștii, și chiar socialiștii. Cei din PSRM nu-s sinucigași politici, ca să se joace cu aceste lucruri. Încă președintele Vladimir Voronin în 2003, prin refuzul de a semna memorandumul Kozak, a înțeles că Moldova nu are o alternativă cursului european, în caz contrar și americanii, și europenii o vor pune cu botul pe labe”, menționează politologul Vitalii Andrievschi.

Puțin probabil să aibă efect și declarația că noul partid este “pro-moldovenesc”. Aici scizioniștii au folosit o idee mai veche a PDM: despre proiectul Pro Moldova a vorbit încă la începutul anului 2018, de la tribuna instalată în piața din centrul capitalei, liderul PDM, Vladimir Plahotniuc, care a declarat atunci că guvernul democraților elaborează o doctrină de stat orientată spre interesele naționale, fără a trage spre est sau vest. Însă un proiect analogic fusese deja lansat de socialiști. Inițial (în anul 2011) – campania națională “Iubesc Moldova”, care includea activități educative și de informare în scopul promovării identității moldovenești și a statalității moldovenești, apoi (în 2015) – frontul național “Pentru Moldova” în scopul consolidării eforturilor și resurselor pentru apărarea și promovarea statalității moldovenești.

Nici cu componenta ideologică a noii formațiuni politice nu-i totul clar. Andrian Candu a anunțat crearea noului partid politic “Pro-Moldova” și a declarat că acesta va fi de centru-dreapta. În același timp, scizioniștii au declarat că înclină spre liberalism social. Or, acesta nu este un liberalism de dreapta, el este de centru-stînga.

Despre faptul că pentru noul proiect politic al grupului Candu ar fi mai logic să devină o platformă de centru-stînga de orientare proeuropeană, ca să atragă voturile electorale de la socialiști și democrați, experții au declarat imediat după sciziunea din februarie a PDM. Însă grupul Candu se declară de centru-dreapta și astfel calcă terenul electoral al partidelor de dreapta, care și așa este destul de aglomerat.

Vitalii Andrievschi crede că ideile doctrinare ale viitorului partid nu au o importanță prea mare. Deocamdată acesta nu are ce propune electoratului, fie el de dreapta ori de stînga. “Acest proiect nu aduce nimic nou”, menționează politologul.

Al cui este proiectul “Pro-Moldova”?

Există mai multe versiuni cine ar sta în spatele proiectului politic “Pro-Moldova”. Conform uneia, în spatele scizioniștilor stă fostul lider PDM, afaceristul Vladimir Plahotniuc, anunțat în căutare națională și internațională și care s-ar ascunde, chipurile, în SUA.

Încă în toamna anului trecut experții vorbeau despre faptul că fostul coordonator executiv al coaliției de guvernare și ex-președintele PDM nu s-a lăsat de politică, în ciuda aflării sale forțate dincolo de hotarele țării, și își dorește satisfacție și revanșare. Dar PDM, care era controlat de el, s-a apropiat de socialiști, de aceea Plahotniuc a scos “grupul Candu” din PD și a lansat propriul proiect politic.

Dar Andrian Candu neagă categoric orice legătură a grupului “Pro-Moldova” cu Vladimir Plahotniuc. “Chiar dacă unii încearcă să presupună că noi am fi proiectul lui Plahotniuc și că el încearcă să influențeze din umbră starea lucrurilor, nu este așa. El acum are cu totul alte priorități și eu pot spune cu siguranță că Vladimir Plahotniuc nu intenționează să revină în politica moldovenească și să influențeze procesele politice din țară”, a declarat el în interviul acordat ziarului Timpul.

“Vladimir Plahotniuc spune că nu-l mai interesează politica moldovenească. Pe de altă parte, Andrian Candu întotdeauna a fost un apropiat al fostului coordonator executiv, de aceea nu putem exclude că proiectul politic “Pro-Moldova” își are, totuși, “nașul”. Dl Plahotniuc este încă o persoană suficient de tînără pentru politică, el are ambiții, obide, poate - dorința de a se răzbuna. De ce, cu talentele lui, să nu mai participe la niște jocuri politice, chiar dacă de la distanță?”, crede analistul politic Igor Boțan.

Conform altei versiuni, Vladimir Plahotniuc n-are atribuție la plecarea celor șase deputați din PDM și la proiectul “Pro-Moldova”. Renato Usatîi, președintele “Partidului Nostru” și primar de Bălți, insistă că “Pro-Moldova” este proiectul lui Ilan Șor.

Adepții acestei versiuni amintesc că anul trecut Andrian Candu de mai multe ori s-a văzut cu miliardarul Nataniel Rothschild, unul din partenerii căruia este Șor. Acel Rothschild, care inițial a cumpărat de la Șor compania Avia Invest, care administrează aeroportul Chișinău, apoi a înstrăinat-o. Ultima întrevedere de acest fel a avut loc în decembrie 2019 în Israel. Vizita a fost organizată de Ilan Șor. După această călătorie, din cele relatate apoi de liderul PD Pavel Filip, deputații care la 19 februarie au părăsit fracțiunea PDM, peste noapte s-au îmbogățit.

“Întorși din Israel, membrii acelui grup aveau bani mari”, - a spus Filip la 22 februarie în emisia unui post TV.

În fine,versiunea a treia susține că grupul Candu este sprijinit de americani, care acționează inclusiv prin Plahotniuc și Șor.

După ce au apărut premisele apropierii dintre PSRM și PDM, partenerii americani s-au activizat brusc. În februarie, publicația americană U.S. News&World Report a plasat un articol, autorii căruia îi cereau administrației Trump să anuleze restricțiile pentru Vladimir Plahotniuc și să-l întoarcă în Moldova spre “a face ordine”. Dacă Washingtonul nu o va face, susținea materialul, Republica Moldova nu va putea evita soarta Ucrainei.

În opinia politologului Bogdan Țîrdea, deputat PSRM, evenimentele din ultimul timp - atacul raider și scindarea PDM, apropierea dintre Candu, Sandu și Șor, mitingurile, briefingurile, protestele și votarea în comun țin de faptul că “din exterior a fost pusă sarcina provocării cu orice preț a alegerilor anticipate”.

“Amintim că baronul Rothschild este partenerul și principalul ocrotitor al miliardarului G.Soros. Iar G.Soros este stăpînul M.Sandu. Ex-ministrul Economiei V.Brînzan a activat la Goldman Sachs și a avut un stagiu în compania care-l deservește pe Rothschild – Pricewaterhousecoopers, acestea structuri fiind ale lui Rothschild. În aceeași companie a activat și A.Candu cu D.Drăguțanu. Candu s-a văzut cu Rothschild, care este partener de afaceri cu Plahotniuc și Șor. Și Sandu s-a văzut cu Rothschild încă la 19 august. Întreaga informație de care dispunem vorbește despre faptul că în unele cercuri occidentale a apărut un nou “plan pentru Moldova” – cu orice preț să fie provocate alegeri anticipate”, a scris politologul pe pagina sa de socializare.

În opinia lui Țîrdea, Vladimir Plahotniuc ”le-a promis patronilor de peste ocean să distrugă PDM și să atragă majoritatea deputaților în proiectul său PRO-Moldova”.

“Iată de ce la 19 februarie s-a divizat fracțiunea PDM – din partid au ieșit șase deputați. La 20 februarie au început protestele, iar la 28 februarie deputatul G.Brașovschi a părăsit PDM. Apropo, se zvonește că deputații ieșiți au primit cîte €100 mii. Altora li se propune de cinci ori mai mult, plus €5 mii/lună. Despre aceasta vorbește deja însuși P.Filip. Plahotniuc, desigur, înțelege că la alegerile anticipate e puțin probabil ca grupul Candu să treacă în parlament. De ei este nevoie doar pentru a distruge majoritatea parlamentară”, crede politologul.

Ce sarcini are “Pro-Moldova”?

Crearea unui partid politic, în special de la zero, este o plăcere costisitoare. Potrivit lui Vitalii Andrievschi, lunar trebuie investiți în acest proiect minim 200-300 mii de dolari, pentru ca măsurile de “mobilizare” în vederea creării noului partid să fie reușite, în sate trebuie organizate “tururi de agitație și educație”, ca “Pro-Moldova” să-și poată crea rețeaua de partid în teritoriu. Dar anume aici, în opinia analistului politic Corneliu Ciurea, există anumite riscuri pentru grupul Candu.

“Pentru a crea în teritoriu o rețea de partid, liderii regionali trebuie motivați. Altfel e puțin probabil ca ei să părăsească PDM sau orice alt partid pentru a trece la “Pro-Moldova”. Și aici vom vedea activitatea ”donatorilor” acestui proiect politic. Personal, nu pot fi sigur că toți cei despre care scrie presa - Plahotniuc, Șor, americanii, Rothschild, mai toată lumea din spatele cortinei mondiale - chiar se vor include în crearea partidului “Pro-Moldova”.

Adică, se va confirma ori va fi respinsă versiunea sprijinului activ și a finanțării din afară a proiectului politic dat. Dacă totuși mijloacele din străinătate vor veni, partidul “Pro-Moldova” ar putea avea anumite probleme: de înregistrat îl vor înregistra – de obicei, aici partidele tutelate geopolitic nu se confruntă cu probleme. Dar în campania electorală asta se poate lăsa cu anumite sancțiuni. De exemplu, ale CEC. Amintiți-vă cum altă dată partidul “Patria-Родина” a fost scos din cursă pentru că a folosit în campania sa mijloace bănești venite de peste hotare”, a menționat Corneliu Ciurea.

Deocamdată, principalele sarcini ale proiectului “Pro-Moldova”, în opinia analistului politic Victor Ciobanu, este zdruncinarea situației, aprofundarea sciziunii Partidului Democrat, inclusiv în teritoriu (“cele mai interesante evenimente vor urma după declararea coaliției formale PSRM-PDM – atunci vor începe manevrele cele mai importante de ademenire a membrilor PDM”), precum și “în mod ideal – scoaterea din fracțiunea PD a 10 persoane despre care au vorbit și Cebotari, și Candu”. În acest caz “majoritatea parlamentară a socialiștilor poate deveni din nou minoritate” și se va putea face încercarea de a provoca alegeri parlamentare anticipate.

Politologul Bogdan Țîrdea consideră că “Pro-Moldova” și blocul ACUM intenționează să demită guvernul Chicu deja la finele lunii martie și astfel vor fi provocate alegerile anticipate. Pentru aceasta lor nu le ajung exact cele 10 voturi, cumpărarea cărora se încearcă în prezent.

Xenia Florea

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?