X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Moțpan: Atacuri dure la adresa mea, după dezvăluirile despre Plahotniuc

26 noi. 2019,, 15:15   Politică
6419 2

Președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, susține că, după ce a făcut publică informația că Vlad Plahotniuc are mai multe identități în Republica Moldova, au urmat atacuri dure la persoana sa cu intenția de a-l denigra.

În cadrul unui briefing de presă, marți, Chiril Moțpan a spus că același lucru s-a întîmplat și după dezvăluirile publice privind interceptarea și filarea unor jurnaliști, activiști civici și lideri de opinie. „Foștii conducători ai ministerului de interne, de exemplu, au sărit ca arși. Poza activistului civic Sergiu Tofilat în lista persoanelor monitorizate, făcută, se pare, în perioada campaniei electorale din 2019, i-a făcut pe unii să pună la îndoială veridicitatea acestei informații. Am întrebat și eu cu privire la motivele din care lucrurile apar astfel”, a menționat deputatul, transmite Noi.md cu referire la IPN.

Potrivit lui Chiril Moțpan, presupunerea inițială a celor care au pus la îndoială aceste documente a fost că interceptarea protestatarilor, a jurnaliștilor, a activiștilor civici a avut loc doar în perioada 2015-2016, fiind efectuată de către subdiviziunile MAI. Dar și alte structuri ale statului ar fi putut desfășura asemenea acțiuni pe parcursul anilor 2017-2019, spune deputatul.

„S-ar părea că cel mai plauzibil autor pentru paginile la care ne referim ar fi SIS, Direcția protecția regimului constituțional, care este abilitată să realizeze asemenea activități, cu angajații ce au în vizor partidele, societatea civilă și jurnaliștii. Ceea ce îi interesează oficial pe angajații acestei direcții sînt riscurile și amenințările cu privire la securitatea regimului constituțional și aceasta ar fi de crezut, pentru că doar SIS dispune de aparataj de interceptare. MAI, CNA, Poliția de Frontieră și alte instituții pentru demararea unor acțiuni de acest gen solicită sprijinul SIS”, a menționat Chiril Moțpan.

Parlamentatul spune că nu-și propune să lupte cu angajații MAI sau SIS, ci doar încearcă să apere interesele țării și drepturile omului. Singurul mod în care drepturile și libertățile democratice ale cetățenilor ar putea fi protejate este ca aceste instituții să nu facă „jocuri de urmăriri și interceptări motivate politic”, a subliniat președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.


Cît privește informațiile că fostul lider democrat ar fi plecat din țară, în luna iunie anul curent, pentru că ar fi existat un pericol pentru viața și securitatea sa, din partea unor mercenari din așa numitul detașament Wagner, Chiril Moțpan a specificat că aceste date au fost imposibil de verificat. Deputatul nu exclude că informațiile ar fi parte și dintr-o strategie de dezinformare gîndită de Vladimir Plahotniuc și susținătorii săi, pe care o califică drept „tentativă nereușită de a identifica circumstanțe neexistente pentru a beneficia de prevederile legislației internaționale, invocînd pretinsul pericol pentru viața sa drept motiv pentru respingerea cererii de extrădare”.

„De fapt, în Moldova niciodată nu a existat vreun pericol la adresa integrității lui fizice, dimpotrivă el a fost și continuă să fie o amenințare constantă pentru Moldova și cetățenii ei”, a mai spus Chiril Moțpan.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?