Grupul de inițiativă nu renunță la organizarea referendumului antimixt

Grupul de inițiativă nu renunță la organizarea referendumului antimixt

Decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a respinge înregistrarea grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului antimixt este ilegală și abuzivă, susțin inițiatorii pelbiscitului.


Membrii grupului de inițiativă acuză instituția de faptul că a executat o comandă politică adoptînd o decizie neargumentată juridic.


„Ceea ce s-a întîmplat acum este un mare semnal de alarmă atît pentru cetățeni, cît și pentru partenerii externi. Mesajul este următorul: dacă cineva a avut cea mai mică aluzie că următoarele alegeri se vor desfășura într-un cadru transparent, nepărtinitor, atunci trebuie să renunțe la ea. Dacă CEC și-a permis să invoce motive absurde pentru a refuza un grup civic de inițiativă, vă dați seama ce instrumente vor folosi împotriva oponenților politici”, a declarat vicepreședintele grupului de inițiativă Stella Uţică.


Inițiatorii referendumului mai susțin că toate argumentele aduse de CEC pentru respingerea inițiativei au fost combătute în procesul de dezbateri publice.


„Calificăm decizia CEC ca una ilegală, abuzivă, motivată politic, decizie care s-a luat în afara CEC, pentru că membrii CEC nici nu prea știau ce dezbat în acea ședință. Președinte CEC făcea referire la normele din Codul electoral, care nu există de fapt”, a punctat secretarul general al grupului de inițiativă, activistul civic Valeriu Pașa.


Activiștii civici au anunțat că nu se vor conforma deciziei CEC și vor forma un nou grup de inițiativă cu privire la desfășurarea unui referendum de anulare a sistemului mixt de vot. În opinia lor, obiectivul suprem al întregii societăți, indiferent de viziunile politice, ar trebui să fie acum revenirea la sistemul proporțional de vot. Totodată, membrii grupului examinează posibilitatea de a contesta decizia CEC în instanța de judecată.


„Nu avem o altă cale astăzi decît să revenim la sistemul proporțional. Asta este agenda reală asupra căreia noi trebuie să ne concentrăm ca societate, indiferent de agenda politică. Următorul pas este constituirea unei noi adunări prin intermediul căreia vom iniția un referendum legislativ cu privire la abrogarea sistemului electoral”, a declarat Ștefan Gligor, președintele grupului de inițiativă.


Menționăm că pe 17 decembrie anul trecut a fost constituit grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului legislativ privind anularea sistemului electoral mixt, din care fac parte peste 700 de persoane.


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load