X 
Jocurile Olimpice stiri: 121
Arşiţa stiri: 136
Transnistria stiri: 1410

Nicolae Eșanu: "Constituția nu prevede introducerea anumitor modificări în baza vreunui referendum"

19 apr. 10:44   Politică
5222 0

Actuala Constituție a Republicii Moldova nu prevede modificarea ei în baza unui referendum.

O declarație în acest sens a făcut cunoscutul jurist, fostul reprezentant al Republicii Moldova în Comisia de la Veneția și fost viceministru al Justiției, Nicolae Eșanu, în cadrul unei emisiuni la un post de televiziune.

El a menționat că a citit Constituția și nu a găsit niciun cuvînt despre posibilitatea modificării Constituției în baza unui referendum.

"Am citit și manuale de drept și nici acolo nu am găsit că există vreo noțiune de modificare a Constituției, chiar dacă nu este prevăzută în lege. Nu există așa ceva. În acest caz, decizia CC nu poate să conțină altceva decît invenții de-ale cuiva care crede că acest lucru ar putea fi posibil, pentru că așa spun judecătorii CC", a declarat Nicolae Eșanu.

După cum s-a relatat anterior, Curtea Constituțională a Republicii Moldova a dat aviz pozitiv sesizării privind inițierea referendumului republican de revizuire a Constituției.


Potrivit proiectului, referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar trebui să aibă loc la 20 octombrie. Întrebarea propusă pentru referendum va fi: "Sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?"

Noi.md amintește că la sfîrșitul anului trecut, președinta Maia Sandu a solicitat organizarea unui referendum privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Parlamentul a modificat și Codul Electoral, astfel încît acesta să poată avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Intenția de a organiza referendumul în același timp cu alegerile prezidențiale a fost aspru criticată în societate, unii experți în drept considerînd că aceasta ar putea duce la o unirea ilegală a două interese contradictorii: interesul general – în cadrul referendumului; interesul de partid – în cadrul alegerilor generale.

În același timp, există opinii potrivit cărora probabilitatea ca referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, planificat să se desfășoare în țară la 20 octombrie, să sufere un eșec este foarte mare, ținînd cont de experiența plebiscitelor anterioare organizate concomitent cu alegerile.

66
0
0
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?