Dodon va prezenta la Munchen un concept al politicii externe a Republicii Moldova

Dodon va prezenta la Munchen un concept al politicii externe a Republicii Moldova

Președintele Igor Dodon a anunțat că în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, la care participă zilele acestea, va prezenta un „concept al politicii externe echilibrate”.

Acest concept are la bază principiul de neutralitate permanentă a Republicii Moldova.

„Am elaborat un document destul de serios și pe parcursul ultimelor luni am discutat acest proiect, în linii generale și la Moscova, și la Washington, Paris, Berlin, Viena. Eu am discutat personal acest proiect și cu Putin, și cu Macron, Merkel, Trump. Acest concept urmează să fie prezentat vineri sau sîmbătă la Munchen. Interesul este foarte mare”, a declarat președintele în cadrul emisiunii „Acces direct” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Potrivit lui Igor Dodon, în ultimii zece ani este pentru prima dată cînd șeful statului este invitat la Conferința de Securitate de la Munchen, la care participă zeci de șefi de state și de guverne, care vor reprezenta toate statele importante ale lumii.

Șeful statului spune că are fixate 6-7 întrevederi bilaterale cu șefi de state și reprezentanți ai diferitor instituții. „Inclusiv cu comisari europeni, cu care este necesar să avem o discuție referitor la situația din Republica Moldova și ce va urma după alegerile din 24 februarie, în funcție de rezultate”, a declarat președintele.

Igor Dodon spune că își va prezenta poziția referitor la vectorul politicii externe în cadrul unei mese rotunde. „Eu promovez principiul unei politici externe echilibrate. Ce înseamnă acest lucru? Păstrăm relațiile cu Europa, acordurile care le avem semnate, dezvoltăm aceste acorduri, dar restabilim relațiile cu Rusia, nu facem acțiuni anti-rusești sau anti-europene sau anti-americane”, a menționat șeful statului.

De asemenea, președintele spune că în următoarele săptămîni ar putea avea o vizită de lucru în Turcia, în cadrul căreia să discute cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, despre unele proiecte pentru Republica Moldova.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load