Ce priorități au stabilit astăzi Guvernul și Parlamentul

Ce priorități au stabilit astăzi Guvernul și Parlamentul

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2019 urmează să fie examinat și adoptat pînă la finele sesiunii de primăvară 2018, notează Noi.md


Propunerea a fost formulată în cadrul primei ședințe comune Parlament-Guvern, desfășurată astăzi. Cele două instituții au stabilit obiectivele și prioritățile comune pentru anul 2018, convenind asupra sincronizării acțiunilor. Participanții la ședință au discutat despre agenda legislativă și angajamentele față de partenerii de dezvoltare. Între acestea se regăsesc pachetele de legi necesare pentru reforma sistemului judecătoresc, cea a pensiilor, cele din domeniul energetic, drepturile omului, legislația referitoare la mass-media, lupta împotriva corupției, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea infrastructurii drumurilor, obținerea tranșelor II și III a asistenței macrofinanciare de la Uniunea Europeană etc.


Oficialii au mai discutat despre implementarea Foii de parcurs privind agenda de reforme. Andrian Candu a solicitat respectarea termenelor de transmitere și examinare a proiectelor de legi. „Calitatea legilor adoptate și impactul implementării acestora este obiectivul nostru în anul curent. Parlamentul trece la o etapă calitativ nouă în exercitarea controlului parlamentar, prin implementarea noului mecanism de evaluare ex-post. Vom face evaluarea pe dimensiunea juridică și de impact pentru a ne asigura că legile adoptate au un efect benefic asupra cetățenilor”, a declarat el.


Pavel Filip a solicitat, la rîndul său, sprijinul Parlamentului în aprobarea mai multor  proiecte. „Sînt absolut convins că, deși sîntem în fața unui an electoral, vom reuși, dacă vom mări turațiile de la începutul anului, să realizăm mai multe decît pînă acum. Accentul l-am pus pe prima jumătate a anului. O să găsiți în lista proiectelor prioritare și condiționalitățile din cadrul Acordului privind asistența macrofinanciară pentru tranșa doi și trei ”, a declarat prim-ministrul Pavel Filip. 


Tradițional, Parlamentul și Guvernul se convoacă în ședință comună la începutul sesiunilor parlamentare. La discuțiile de astăzi au participat președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de Miniștri.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load