COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Banca Națională a Moldovei a înregistrat un profit în primele luni ale lui 2020

Banca Națională a Moldovei a înregistrat un profit în primele luni ale lui 2020

În primele şase luni ale anului 2020 Banca Națională a Moldovei (BNM) a înregistrat un profit disponibil pentru distribuire de 511,8 milioane de lei. Acesta însă nu poate fi distribuit acum, ci doar la finele anului.

Potrivit datelor din raportul BNM "Situaţia individuală a rezultatului global pentru 6 luni încheiate la 30 iunie 2020 (neauditată)", cele mai mari venituri, instituţia le-a obţinut în această perioadă din dobînzi la valori mobiliare - 654 milioane lei, iar din dobînzi la plasamente pe termen scurt - 57,5 milioane lei, transmite Moldstreet.

Pierderi din tranzacții și diferențe de curs valutar


În acelaşi timp din tranzacții și diferențe de curs valutar a avut pierderi de peste 152 milioane lei.

La fel instituţia a avut şi cheltuieli operaţionale de aproape 153 milioane lei şi cheltuieli de 133 milioane lei la operațiunile cu valori mobiliare şi repo.

În consecinţă BNM a raportat pentru prima jumătate a anului 2020, un profit net de circa 200 milioane lei, de 12,5 ori mai mic ca în aceeaşi perioadă a anului trecut (2,5 miliarde lei).

În plus a mai obţinut un profit de 312 milioane lei din "acoperirea/ (defalcarea) pierderilor/ (veniturilor) nerealizate din diferențe de curs de la reevaluarea stocurilor valutare", în timp ce în primele şase luni ale anului 2019 avea pierderi de 2,23 miliarde lei, la acest capitol.

Profitul nu poate fi distribuit acum

În consecinţă în primele şase luni ale anului 2020 Banca Națională a Moldovei a înregistrat un profit disponibil pentru distribuire de 511,8 milioane de lei.

Instituţia precizează că acest profit a fost calculat în scopuri informative şi nu poate fi distribuit acum, ci doar la finele anului, aşa cum prevede Legea cu privire la Banca Naţională a Moldovei.

Amintim că Parlamentul a decis în acest an, ca jumătate din profitul Băncii Naționale obţinut în 2019 să fie direcționat la bugetul de stat.

În ultimii 15 ani, doar în patru ani Banca Națională a Moldovei a înregistrat pierderi, în restul anilor a fost obținut profit, iar cel mai mare s-a înregistrat în 2015, imediat după furtul miliardului și s-a datorat vînzării masive a unei părți importante din rezervele valutare.

Sponsorul rubricii - compania Alpari

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load