Ștefan cel Mare și neamul Rahmaninovilor (FOTO)

Ștefan cel Mare și neamul Rahmaninovilor (FOTO)

Dr. hab. Aurelian Dănilă Academician coordonator al Secţiei Ştiinţe umanistice şi arte a AŞM


Rezumat: Unul din momentele puţin cunoscute se referăla faptul că Ştefan cel Mare ar fi bunelul unuia din muzicienii iluştri ai secolului XX – Serghei Rahmaninov. Acest lucru îl aflăm din „Datele istorice cu privire la originea nobililor Rahmaninov", publicate la Kiev în anul 1895, cu privire la preocupările multor generaţii Rahmaninov, care au activat, în particular, în sfera ştiinţei militare, literaturii şi muzicii.


În a doua jumătate a secolului al XV-lea, la cîrma Moldovei veni unul dintre cei mai viguroşi bărbaţi ai neamului, ca timp de aproape cincizeci de ani să făurească o ţară puternică şi frumoasă, al cărui popor a ştiut să-l preţuiască de-a lungul secolelor, dîndu-i şi astăzi cinstea cuvenită – Ştefan cel Mare şi Sfînt. Sub aspect istoric, este cea mai glorioasă personalitate a neamului, care a creat şi păstrat un stat ce s-a impus cu o autoritate binemeritată în această parte a Europei.


La noi, din cîte ştim, nu s-au făcut suficiente cercetări fundamentale despre marele voievod (din ceea ce am reuşit să cunoaştem, am găsit multe lucruri inexacte, controversate) – pare-se că nici vremurile de odinioară nu erau din cale-afară de încurajatoare pentru asemenea investigaţii. A venit însă timpul să aflăm mai multe despre figurile proeminente ale acestui plai, pentru ca urmaşii urmaşilor noştri, cunoscînd adevărul adevărat, să se poată mîndru cu marii înaintaşi.


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load