SUA blochează prin veto, la ONU, un rezoluția privind Ierusalim

SUA blochează prin veto, la ONU, un rezoluția privind Ierusalim

Statele Unite blochează prin veto, la ONU, un proiect de anulare a deciziei preşedintelui Donald Trump de recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului


Donald Trump a recunoscut recent că Ierusalimul este capitala Israelului, generînd un val de nemulţumire în întreaga lume.


Un proiect de rezoluţie elaborat de Egipt, care exprima "regret profund privind recentele decizii referitoare la statutul Ierusalimului", a fost prezentat luni în Consiliul de Securitate ONU.


Paisprezece membri ai Consiliului de Securitate ONU au votat în favoarea condamnării deciziei privind Ierusalimul, dar Statele Unite au folosit dreptul de veto pentru blocarea iniţiativei.


Proiectul preciza că "orice decizii ori acţiuni care modifică statutul sau compoziţia demografică a Oraşului Sfînt Ierusalim nu au efect legal, fiind nule, necesitînd să fie în concordanţă cu rezoluţiile relevante ale Consiliului de Securitate ONU".


"Din cauza deciziei Statelor Unite, ... situaţia a devenit mai tensionată, iar incidentele s-au intensificat, fiind lansate rachete din Fîşia Gaza şi izbucnind confruntări între palestinieni şi serviciile de securitate israeliene", a declarat Nickolay Mladenov, emisarul ONU pentru Orientul Mijlociu.


Ambasadorul Israelului la Naţiunile Unite, Danny Danon, consideră că dezbaterile în cadrul structurilor ONU sunt inutile. "Îndemnăm toate părţile să vină să negocieze. Nu să vină la Consiliul de Securitate sau la Adunarea Generală ONU, este pierdere de vreme. Singurul drum înainte este prin negocieri", a spus Danny Danon.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load