O locuitoare din Congaz a construit un complex turistic în stil tradiţional

O locuitoare din Congaz a construit un complex turistic în stil tradiţional

Un complex turistic tradiţional a fost construit în satul Congaz din UTA Gagauz-Yeri. Proiectul, iniţiat şi gestionat de Ana Statova, o mamă singură cu doi copii, a devenit apreciat atît în ţară, cît şi peste hotare.


Cu o populaţie de cca 14 mii de locuitori, fiind considerat „cel mai mare sat din Europa”, Congazul a devenit o atracţie turistică interesantă şi propune oaspeţilor un complex ce reproduce atmosfera şi farmecul caselor tradiţionale ţărăneşti. În staţiune pot fi găsite sobe cu „lejancă”, ferestre mici de lemn, păretare şi covoare tradiţionale din lînă naturală. În timpul construcţiei, Ana Statova a insistat asupra utilizării materialelor ecologice, de aceea acoperişul este din stuf, pereţii din lut şi paie, iar cele patru căsuţe propuse turiştilor sînt răcoroase vara şi călduroase iarna.


„Întotdeauna am fost pasionată de istorie și mi-am dorit să păstrez și să valorific tradițiile și zestrea autentică pe care am moștenit-o de la bunica mea, precum și rețetele de bucate tradiționale găgăuze, pe care le-am colectat de-a lungul anilor", spune Ana Statova.


Din 2016, de cînd a fost înființat, complexul turistic a devenit un loc de muncă pentru 14 localnici. Totodată, proprietara are planuri de a-şi dezvolta afacerea. Acum ea lucrează la construcția unei crame în stil găgăuz, în care ar vrea să organizeze degustări de vinuri locale.


„Pentru femeile din Republica Moldova, ca și pentru Ana, nu este ușor să conducă o afacere. Discriminările și stereotipurile bazate pe gen continuă să existe. În UTA Gagauz-Yeri doar doi dintre cei 26 de primari sînt femei. În același timp, pentru prima dată guvernator al regiunii a devenit o femeie, semn că lucrurile se schimbă în bine. Succesul Anei Statova este, de asemenea, un semn bun și o sursă de inspirație pentru multe alte femei din autonomie”, notează surse de la Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


Ana Statova este unul dintre cei 30 de întreprinzători din sudul ţării care au obținut sprijin financiar și mentorat din partea Uniunii Europene pentru crearea sau dezvoltarea afacerilor în cadrul programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în Uta Găgăuzia și Raionul Taraclia”, implementat de PNUD Moldova.Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load