Decizia BNM privind rata de bază

Decizia BNM privind rata de bază

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei, în cadrul ședinței din 27 septembrie 2017, a adoptat prin vot unanim următoarea hotărîre:

1. Se menține rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt la nivelul actual de 7.5% anual.

2. Se mențin ratele de dobîndă:

  - la creditele overnight la nivelul actual de 10.5% anual;

  - la depozitele overnight la nivelul actual de 4.5% anual.

3. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 40.0% din baza de calcul.

4. Se menține norma rezervelor obligatorii din mijloace atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 14.0% din baza de calcul.

 

Potrivit BNM, decizia a fost luată în baza celor mai recente evaluări macroeconomice, a analizei prognozei evoluției inflației pe termen scurt și mediu, precum și a necesității de a estima impactul acțiunii anterioare de politică monetară. Astfel, se atestă atenuarea presiunilor inflaționiste pe termen mediu, cauzată, în principal, de temperarea activității economice.

 

În luna august 2017, rata anuală a inflației  a înregistrat 7.3%, fiind similară celei din luna precedentă. Rata anuală a inflației de bază a fost cu 0.2 puncte procentuale inferioară nivelului din luna iulie 2017, constituind 4.8%.

În trimestrul II 2017, activitatea economică a înregistrat o creștere de 2.5% comparativ cu perioada similară a anului 2016. În același timp, cererea externă înregistrează atenuări comparativ cu perioadele precedente. Deși datele operative curente cu privire la dinamica indicatorilor macroeconomici reflectă creșteri, activitatea economică se va plasa sub nivelul său de echilibru, generînd presiuni dezinflaționiste.

Procesele de creditare și de economisire au consemnat în luna august 2017 evoluții diferite. Volumul creditelor noi acordate în perioada de referință s-a majorat cu 3.3% față de luna august 2016, iar cel al depozitelor noi atrase s-a redus cu 26.2%.

Rata medie ponderată la creditele noi acordate în lei s-a diminuat în luna august 2017 cu 0.24 puncte procentuale față de luna precedentă și a constituit 9.76% anual. În același timp, rata medie ponderată la depozitele noi atrase la termen în lei s-a majorat cu 0.54 puncte procentuale și a constituit 5.78% anual.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load