Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4009

Preşedintele Xi Jinping asigură ASEAN că Beijingul nu urmăreşte hegemonia

22 noi. 2021,, 21:00   Externe
2412 0

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, le-a declarat luni liderilor celor zece ţări din Asociaţia Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), reuniţi la Beijing, că ţara sa nu va recurge la "intimidarea" vecinilor mai mici, transmite Reuters.

"China a fost, este şi va fi întotdeauna un vecin bun, un prieten bun şi un partener bun al ASEAN", a spus Xi, citat de presa de stat. El a insistat că Beijingul nu va urmări niciodată hegemonia şi nu va profita de mărime pentru a forţa state mai mici, ci va coopera cu ASEAN pentru a elimina "interferenţele", transmite agerpres.ro.

Pretenţiile teritoriale ale Chinei în Marea Chinei de Sud, în conflict cu ale altor ţări din regiune, au provocat îngrijorare de la Washinton pînă la Tokyo, reaminteşte agenţia citată. Suveranitatea revendicată de Beijing asupra unor teritorii maritime este contestată de alţi membri ASEAN - Vietnamul şi Filipinele - iar Bruneiul, Taiwanul şi Malaezia au la rîndul lor pretenţii.

Filipinele au condamnat joia trecută "în termenii cei mai duri" acţiunile a trei nave din paza de coastă chineză, care - conform autorităţilor de la Manila - au blocat vase de realimentare şi au folosit tunuri de apă pentru a le împiedica să ajungă la un atol ocupat de filipinezi în Marea Chinei de Sud.

Statele Unite au apreciat vineri că acţiunile Chinei sînt "periculoase, provocatoare şi nejustificate". Washingtonul a avertizat că un atac armat împotriva navelor filipineze va implica angajamentele americane de apărare reciprocă. SUA sînt "ferm convinse" că acţiunile prin care China "îşi susţine revendicările expansioniste şi ilegale în Marea Chinei de Sud subminează pacea şi securitatea în regiune", a declarat Ned Price, purtător de cuvînt al Departamentului de Stat american.

La summitul ASEAN, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat că "urăşte" diferendul şi că respectarea legilor este singura cale de soluţionare a disputei. Evenimentele menţionate "nu sînt un semn bun pentru relaţiile dintre naţiunile noastre", a spus el.

În acelaşi context, Xi a arătat că ţara sa şi ASEAN "au alungat ameninţarea Războiului Rece", în timpul căruia regiunea a fost devastată de concurenţa între superputeri şi de conflicte cum ar fi cel din Vietnam, şi au menţinut împreună stabilitatea regională.

China critică frecvent Statele Unite pentru "mentalitatea de război rece" cînd Washingtonul îşi angrenează aliaţii regionali în reacţii la creşterea influenţei militare şi economice chineze, menţionează Reuters.

Preşedintele american Joe Biden s-a alăturat prin videoconferinţă omologilor săi din ASEAN, în octombrie, şi a promis un angajament sporit al SUA în regiune.

La summitul de la Beijing nu a fost prezent niciun reprezentant al Myanmarului, afirmă două surse ale agenţiei Reuters. Motivul nu este clar deocamdată, iar un purtător de cuvînt al guvernului militar de la Naypyidaw nu a răspuns solicitărilor de a comenta. ASEAN l-a marginalizat pe Min Aung Hlaing, liderul juntei militare din Myanmar, care a condus reprimarea sîngeroasă a disidenţilor după ce a preluat puterea în februarie. Acesta nu a fost inclus în reuniunile virtuale la vîrf de luna trecută, după ce nu a reuşit să facă progrese în implementarea unui plan de pace convenit. Excluderea de facto din organizaţia regională respectivă este fără precedent, remarcă Reuters.

Myanmarul a refuzat să desemneze în locul lui Min un reprezentant de rang inferior şi a acuzat ASEAN că a renunţat la principiul neamestecului în treburile interne şi a cedat la presiunile Occidentului.

Potrivit unor surse diplomatice, China a făcut lobby pentru participarea lui Min.

Din ASEAN fac parte statele Brunei, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?