X 
Coronavirus stiri: 8129
Obiectiv european stiri: 323
Criza energetică stiri: 918

Un locuitor din Congaz și-a sărbătorit cea de-a 100-a aniversare

13 iun. 23:00   Sudul Moldovei
1453

Rudele și prietenii au venit să-l felicite pe Ilia Nicolaevici Staev, locuitor al satului Congaz, cu ocazia împlinirii a 100 de ani. El este tatăl a 11 copii, bunicu a 34 de nepoți și 50 de strănepoți.

Toată viața lui Ilia Staev a lucrat neobosit pentru a se asigura că familia sa trăiește în bunăstare și bucurie.

"Nu am fost niciodată la spital. Am lucrat toată viața pe cîmp, am fost paznic și am păstorit vite. Puteam ajunge pe jos pînă în satul Baurchi", a declarat pentru postul de televiziune GRT locuitorul satului Congaz, Ilia Staev.

Astăzi, în ciuda vîrstei sale, el gospodărește singur prin casă, copiii și nepoții nu-l lasă nici pentru un minut fără atenție. Sentimentul de unitate și ajutor reciproc în această familie este o regulă incontestabilă, spune fiul omagiatului, Nicolae Sataev.


"Tatăl meu a lucrat toată viața, iar mama mea avea grijă de copii. Am trăit în prietenie. Cei mai mari mereu îi ajuta pe cei mai mici. Întotdeauna l-am ascultat pe tatăl nostru, cuvintele lui erau legea. Această regulă funcționează și astăzi, așa cum spune el, așa facem", notează Nicolae Staev.

Prin voința sorții, copiii lui Ilia Staev au plecat în diferite țări, cu toate acestea, în familie există regula de a se aduna la anumite sărbători. Atît timp cît părinții sînt în viață, ușile casei lor vor fi întotdeauna deschise, spune fiica omagiatului, Prascovia Dușcova.
"În aceste vremuri grele, toată lumea a plecat în diferite țări, dar avem sărbători, de exemplu, de Ziua Numelui, ziua de naștere a tatălui, Anul Nou, în aceste zile noi ne adunăm cu siguranță la casa părintească. Atît timp cît este în viață, avem unde și la cine să venim, odată cu plecarea lui, ușile casei părintești se vor închide pentru totdeauna. Îi sîntem nespus de recunoscători pentru aceasta", spune fiica centenarului.
Ilia Nicolaevici este întotdeauna vizitat de nepoți și strănepoți cu mare dragoste și recunoștință. Pe mulți dintre ei nu și-i mai amintește, iar pe strănepoți în general nu-i cunoaște. Însă ei îl iubesc foarte mult pe bunicul lor, spune nepoata Olga Cebanova.

În ajunul aniversării, centenarul Ilia Nicolaevici a fost felicitat de șeful Consiliului Bătrînilor din Congaz, Ecaterina Ichizli.

"Întregul sat este bucuros că avem o persoană centenară. Vă dorim multă sănătate și vă felicităm din partea Consiliului Bătrînilor. Vedem cît de mult vă iubesc copiii și nepoții, noi vă dorim sănătate și să venim și la anul să vă felicităm", a spus ea.

Ilia Nicolaevici Staev s-a născut în 1922 în satul Congaz. Familia sa numără astăzi peste 90 de persoane.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав