X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Uraganele ocolesc oceanul Atlantic

4 aug. 2023,, 05:00   Ştiinţă şi IT
2904 0

În regiunea Oceanului Atlantic, unde de obicei se formează uragane, a fost înregistrat un record de căldură.

Temperatura suprafeței apei a atins 28 de grade Celsius, cu 0,3 grade mai mult decît anul trecut, însă nu au fost observate uragane. Cel puțin nu deocamdată, transmite gismeteo.ro

Conform unui articol de pe ArsTechnica, principala regiune de formare a uraganelor în Oceanul Atlantic se află între Africa și Marea Caraibelor. Cu toate acestea, în iulie, a fost foarte liniște aici. Singurul fenomen denumit Don s-a diminuat, abia atingînd statutul de uragan — cu viteza de 75 de mile pe oră timp de 12 ore. El nu a avut niciun impact asupra situației din regiune. Cu toate acestea, există în continuare motiv de îngrijorare.

Sezonul uraganelor în Oceanul Atlantic începe treptat și atinge apogeul în septembrie sau începutul lui octombrie. În acea perioadă, temperatura apei atinge valori maxime. Dar în iulie, valorile au fost deja record, iar uraganele nu s-au manifestat. Motivul constă într-un al doilea factor care influențează formarea lor — schimbarea vîntului.

Acesta determină modificarea vitezei și direcției fluxului de vînt la diferite niveluri ale atmosferei. Cu cît este mai mare valoarea, cu atît atmosfera este mai turbulentă. În astfel de condiții, este dificil pentru furtuni să se intensifice și să se formeze. Cu un suficient de puternic schimb de vînt, vîrful uraganului poate fi pur și simplu dezrădăcinat.


În iunie și iulie, valoarea este de obicei înaltă, ceea ce explică începutul lent al sezonului tropical și relativul calm în regiunea în care se formează uraganele. În ultima lună, valorile schimbului de vînt au fost aproape de normă în întregul Atlantic și în special ridicate în Marea Caraibelor, unde în mijlocul verii uraganele se dezvoltă în mod istoric.

Din cauza fenomenului El Niño, schimbul de vînt este în limita normalului sau ușor peste, iar acest lucru explică liniștea, în ciuda temperaturilor anormale. Cu toate acestea, problemele ar putea apărea pe viitor.

Căldura din Atlantic va persista pe toată durata sezonului. Din acest motiv, perioada uraganelor de toamnă ar putea fi deosebit de puternică și periculoasă. În mod obișnuit, într-un an cu El Niño, schimbul de vînt depășește norma. Cu toate acestea, potrivit prognozei meteorologului Michael Lowry, acesta ar putea începe să scadă spre sfîrșitul lunii august.

Un alt factor care împiedică formarea uraganelor este coborîrea aerului datorată fenomenului El Niño. Cu toate acestea, nu există nicio garanție că acest fenomen va continua în lunile critice — august și septembrie. Și dacă factorii de control slăbesc, temperatura ridicată a suprafeței apei va intra în acțiune. Și atunci sezonul uraganelor poate deveni foarte periculos.

1
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?