COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pentru ca să se adapteze schimbărilor climatice omenirea are nevoie de miliarde de dolari

Pentru ca să se adapteze schimbărilor climatice omenirea are nevoie de miliarde de dolari

O investiție de 1.800 de miliarde de dolari făcută în următorii 10 ani pentru a ne adapta la schimbările climatice ar putea produce beneficii de peste 7.000 de miliarde de dolari, informează BBC.

Acesta este rezultatul unei analize efecuate de Comisia Globală de Adaptare - un grup de 34 de lideri mondiali din mediile politice, științifice și de afaceri.

Analiza concuzionează că trebuie luate de urgență măsuri, pentru ca lumea să fie pregătită pentru schimbările climatice.

Comisia este condusă de fostul secretar general ONU, Ban Ki-moon, liderul Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva, și co-fondatorul Microsoft, Bill Gates. Aceștia susțin că statele bogate au o obligație morală să investească în măsurile de adaptare la schimbările climatice, de pe urma cărora va beneficia întreaga planetă.


Analiza mai subliniază că persoanele cele mai afectate de schimbările climatice sînt tocmai cele care au contribuit cel mai puțin la acest fenomen.

Principalul obiectiv al comisiei este să pună problema schimbărilor climatice pe agenda politică a tuturor guvernelor, iar pentru a face acest lucru a trasat o serie de soluții concrete și un plan economic.

Acestea sînt cele cinci domenii în care statele ar trebui să investească în următorii 10 ani:

- sisteme de avertizare: pentru insulele vulnerabile și comunitățile aflate pe coaste, avertizările privind furtunile și alte fenomene meteo periculoase pot duce la salvarea de vieți.

- infrastructură: construirea de drumuri mai bune, clădiri și poduri, care să fie adaptate la schimbările climatice.

- îmbunătățirea agriculturii în zonele afectate de secetă, care ar permite fermierilor să-și protejeze mijloacele de trai și ar preveni foametea.

- replantarea și protejarea pădurilor de mangrove: pădurile subacvatice de mangrove protejează peste 18 milioane de oameni la nivel mondial de inundații.

- protejarea surselor de apă: protejarea și conservarea surselor de apă va fi va avea o importanță critică.

Investirea în fiecare din aceste domenii, spune comisia, va contribui decisiv la evitarea pierderilor viitoare, generînd un cîștig din punct de vedere economic. Suma de 1.800 de miliarde investite ar genera cîștiguri viitoare de 7.100 de miliarde de dolari.

Comentînd concluziile analizei, Ban Ki-moon a spus că schimbările climatice nu țin cont de granițe, iar aceste probleme internaționale nu pot fi rezolvate decît prin cooperare transfrontalieră.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load