X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Oază-cetate din epoca bronzului, descoperită de arheologi în deșertul Arabiei

13 ian. 02:00   Ştiinţă şi IT
3129 0

Arheologii din Arabia Saudită au descoperit o uriașă fortificație din epoca bronzului care înconjoară oaza Khaybar din nordul deșertului Arabiei.


Aceasta a devenit una dintre cele două cele mai mari oaze, înconjurate de ziduri, descoperite vreodată în țară. Structura datează din perioada cuprinsă între 2250 și 1950 î.Hr.

Dimensiunile fortificației în forma sa originală sînt estimate la 14,5 kilometri lungime, 1,7-2,4 metri grosime și 5 metri înălțime. Deși doar o parte a zidului a supraviețuit, aceste dimensiuni fac ca Khaybar să devină una dintre cele mai mari oaze de acest tip din regiune. În perioada sa de glorie, zidurile înconjurau o suprafață de aproape 1.100 de hectare.

Cu Khaybar putea concura doar orașul-cetate Tayma, ale cărei ziduri aveau o lungime de aproximativ 19 kilometri.
Această descoperire unică oferă date importante despre complexitatea socială și patrimoniul arhitectural al Arabiei de Nord în perioada preislamică. Cercetătorii cred că zidurile au fost construite de popoarele indigene care s-au stabilit în regiune și au folosit trunchiuri pentru a delimita teritoriul oazei lor.

Oaza Khaybar devine un sit arheologic important care reflectă activitatea omului și structurile sociale ale vremii. De asemenea, este recunoscută drept o etapă importantă în patrimoniul arhitectural și social al țării.

2
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?